Nagyvilág

Magyar uniós nagykövet: szó sincs felfüggesztésről

györkös péter (Array)
györkös péter (Array)

Györkös Péter, az unióhoz rendelt magyar nagykövet szerint a magyar kormány nem függesztette föl a Dublin III. szerződést.

A nem-felfüggesztésről itt írtunk, a lényege az, hogy így Magyarország területére nem lehet majd visszatoloncolni azokat, akik az országon keresztül jutottak el Ausztriába, Németországba vagy más EU-tagállamba. Kovács kormányszóvivő szerint erre azért volt szükség, mert „megteltünk.”

A 444 most arról ír, hogy Györkös Péter sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hazánk csupán annyit jelzett, hogy kéri: egy bizonyos, korlátozott időre ne küldjenek vissza menekülteket, mert jelenleg technikai és anyagi nehézségekkel küzd Magyarország az ide érkező migránsok nagy száma miatt. Szóval nem volt felfüggesztés, erről semmiféle, jogilag értelmezhető döntés nem szletett.

Hazánk tehát a többi tagállam szolidaritására számít az ügyben, addig, amíg a megfelelő kapacitások ki nem épülnek az érkezők befogadására. Györkös ősztől berlini nagykövet lesz a portál szerint, elődjéről most írtuk meg, hogy bekérették, az uniós nagykövet most úgy fogalmazott, az osztrákok és a németek eddig is sokat segítettek a magyaroknak a menekülthelyzet kezelésében, néha Bécs és Berlin gyorsabban reagál, mint Brüsszel.

A kormány szerint közös európai megoldásra van szükség a kérdésben, a mostani rendszer nem ad megfelelő választ az új kihívásokra. Magyarország bejelentette, hogy az európai intézményekkel, a balkáni és közel-keleti államokkal közösen konferenciát szeretne rendezni Budapesten a balkáni bevándorlási útvonal kezeléséről, ezt korábban már Szijjártó is megfogalmazta. Orbán Viktor pedig már levélben értesítette Jean-Claude Juncker bizottsági elnököt. Máltán lesz egy hasonló konferencia az afrikai bevándorlásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik