Belföld

A németek is kiakadtak, bekérették a nagykövetet, a minisztérium cáfol

czukor józsef (Array)
czukor józsef (Array)

A magyar kormány egyoldalúan felmondta a Dublin III. rendeletet, nem lehet ide visszatoloncolni több menekültet. Kovács Zoltán szerint nem volt más választásunk, de Európa már megint hüledezik.

Megírtuk korábban, Magyarország egyoldalúan felfüggeszti a Dublin III. rendeletet, így nem lehet majd visszatoloncolni azokat, akik rajtunk keresztül jutottak el az EU-s tagállamokba. Az osztrák külügyminiszter később úgy nyilatkozott, hogy aki továbbra is határok nélküli Európát akar, annak be kell tartani a schengeni határokat, s ugyanez vonatkozik a dublini rendeletre is. A belügyminiszter elmondta: Ausztria kész segíteni Magyarországnak a nehéz helyzetben.

Negyven rendőrt küldünk a szerb-magyar határhoz, egyértelmű, hogy egy ilyen segítség nem szabad, hogy egyoldalú maradjon – mondta a belügyminiszter. Az APA értesülése szerint Perényi János bécsi magyar nagykövetet bekérették az osztrák külügyminisztériumba.

Brüsszel is magyarázatot vár, „minthogy a dublini rendelet (az EU egyik menekültügyi jogszabálya) nem tartalmaz olyan lehetőséget, amely szerint a fogadó tagállamok felfüggeszthetnék a menekültek átvételét, a bizottság azonnali magyarázatot kért Magyarországtól arra, hogy milyen természetű és kiterjedésű technikai akadályról van szó, és milyen intézkedések történtek ennek kezelésére” – jelentette ki a bizottság egyik szóvivője. Kovács Zoltán kormányszóvivő pedig csak annyit mondott, nem volt más választásunk, „megteltünk”, mondta.

A VS információi szerint Perényi mellett Czukor József berlini magyar nagykövetet is bekérették tegnap a német külügyminisztériumba. A lap információi szerint a német kormány részéről nagyjából ugyanazok a kifogások merültek fel, mint az osztrákoknál, elsősorban az előzetes egyeztetést hiányolták, és arra hívták fel a figyelmet, hogy a kormány egy általa korábban is elfogadott uniós egyezményt nem rúghat föl egyoldalúan.

A KüKüM cáfol

Czukor József berlini nagykövetet sem kedden, sem szerdán nem kérették be a német külügyminisztériumba – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI érdeklődésére.

Lapinformációk szerint egy német külügyi államtitkár tárgyalt Czukor Józseffel, és a német kormány nevében az előzetes egyeztetés, tájékoztatás elmaradását kifogásolta. A portál szerint arra hívták fel a figyelmet, hogy a magyar kormány egy korábban általa is elfogadott uniós egyezményt “nem rúghat fel egyoldalúan”.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik