Nagyvilág

A kormány felhúzta Ausztriát: visszakerülhet a vasfüggöny

vasfüggöny (Array)
vasfüggöny (Array)

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az EU-szkeptikus Stronach Csapata (Team Stronach) az osztrák-magyar határellenőrzés újbóli bevezetését követelte.

Az osztrák kormánykoalícióban részt vevő szociáldemokraták felháborodásuknak adtak hangot, míg az ellenzéki, szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az EU-szkeptikus Stronach Csapata (Team Stronach) az osztrák-magyar határellenőrzés újbóli bevezetését követelte szerdán arra reagálva, hogy Magyarország felfüggeszti a migránsok visszafogadását más uniós országokból.

Norbert Darabos, a nagyobbik kormánypárt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) ügyvivője szerint a magyar lépés elfogadhatatlan megszegése az uniós jognak. Darabos szerint Reinhold Mitterlehnernek, a – kisebbik kormánypárt – Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökének és Sebastian Kurz néppárti külügyminiszternek kezdeményeznie kellene a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.

Az FPÖ burgenlandi vezetője, Johann Tschürtz úgy vélekedett, Ausztriának nem szabad továbbra is az “utópikus európai szolidaritásra” várnia, az ország problémáit magának kellene megoldania.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik