Nagyvilág

Abortuszdrónnal akasztották ki a lengyel „életvédőket”

Német és lengyel feminista szervezetek tiltakoznak a terhességmegszakítás szigorú szabályozása ellen, a konzervatívok megkongatták a náciharangot.

Tiltakoznak a lengyel „életvédő” szervezetek képviselői az ellen, hogy német és legyel feminista szervezetek abortusztablettákat szállító drónt terveznek átröptetni a lengyel-német határon. Az akció szervezői arra akarják felhívni a közvélemény figyelmét, hogy a terhességmegszakítás Lengyelországban jóval korlátozottabban érhető el, mint más európai országokban. A drón két határmenti város közt repülne át, az esemény után sajtóértekezletet terveznek.

Konzervatív lengyelek ugyanakkor elítélik az akciót, az egyik „életvédő” szervezet elnöke egyenesen azt mondta, hogy a kezdeményezés a lengyel-német kapcsolatok második világháború alatti, legsötétebb mozzanatait idézi, amikor a hitleri Németország a megszállt lengyel nép megsemmisítését tervezte a terhességmegszakítás és fogamzásgátlás népszerűsítése révén. Martin Bormann tábornokot idézte, aki azt mondta: „nem kívánatos a szlávok termékenysége”.

Lengyelországban az abortusz kizárólag három esetben megengedett: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete forog veszélyben, vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. Az első esetben a beavatkozás a terhesség 12. hetéig, az utóbbi kettőben pedig a 24. hétig végezhető el.

A drónnal viszont egy kicsit már elkéstek: Lengyelországban már április óta, az egészségügyi minisztérium jóváhagyásával kapható esemény utáni tabletta, ráadásul vény nélkül, amit a 15 évnél idősebbek vehetnek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik