Nagyvilág

Méterekre húzott el egy orosz harci gép egy amerikai kémrepülőtől

Orosz-katona(960x640).jpg (Array)
Orosz-katona(960x640).jpg (Array)

Egy nagy sebességgel repülő orosz harci gép három méterre megközelítette az amerikai légierő egyik felderítő repülőgépét a Fekete-tenger fölött, nemzetközi légtérben.

Amerikai tisztségviselők a CNN hírtévének elmondták, az incidens május 30-án történt, a sugárhajtású orosz gép a meg nem nevezett amerikai felderítő gép mellett repült el, vele egy magasságban, majd elszakadt tőle és egy ideig a nyomában repült, mielőtt távozott. Az amerikai katonai gép állítólag nem tett kitérő manővert, más részletek nem derültek ki a CNN beszámolójából. A katonai források nem tudták megmondani, hogy diplomáciai vonalon az amerikai fél tiltakozott-e az eset miatt.

A durva megközelítő manőver mintegy két hónappal azután történt, hogy egy Szu-27-es orosz elfogó vadászgép április 7-én Lengyelországtól északra, a Balti-tenger nemzetközi légterében egy állítólag rutinszerű útvonalon haladó RC-135U típusú rádióelektronikai felderítő repülőgépet “veszélyes és szakszerűtlen” módon fogott be és “tapadt rá”.

Egy évvel korábban egy orosz harci repülőgép az Ohotszki-tenger fölött (Kamcsatka és Szahalin között) kevesebb mint 30 méterre közelített meg egy ilyen amerikai kémrepülőgépet. A Pentagon akkor tiltakozott Oroszországnál “az elmúlt évtizedek egyik legveszélyesebb közeli elrepülése miatt”.

Az amerikai tisztségviselők most a CNN-nek azt mondták, hogy mivel jelenleg a NATO és Oroszország katonai repülőgépei nagyobb számban repülnek a Fekete- és a Balti-tenger fölött, gyakrabban is találkoznak egymással. Hozzátették ugyanakkor, hogy az említett két idei incidens különös aggodalomra ad okot, mert veszélybe sodorta az amerikai gépet és személyzetét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik