Nagyvilág

Ekkora felfordulást még nem élt át illiberális elnök

Fő a feje a török elnöknek, aki belátta, egykori kedves pártja koalíciókényszerbe került a választások után. Lehet, hogy meg kell ismételni a voksolást.

Egy párt sem kormányozhat egyedül a választási eredmények tükrében. Ezt maga Recep Tayyip Erdogan török államfő jelentette ki, akinek egykori pártja, az AKP (Igazság és Fejlődés Pártja) ugyan nyert a parlamenti választásokon, de csekély előnnyel. Így 13 év után először az AKP elvesztette stabil többségét. 41 százaléka arra lesz elég, hogy koalíciót alakítson egy másik párttal – írja a BBC.

Recep Tayyip Erdogan
Fotó: Europress/AFP/Ozan Kose

A hírre a török líra és a részvények árfolyamai is estek. Óriási esemény mindez, az utóbbi másfél évtized törökországi berendezkedése kissé meg is roppant ezzel. Erdogan lassa már kiskirályként irányította Törökországot, méregdrága palotát építtetett magának, újságírókat börtönzött be, de a gazdasági megtorpanás végleg elfordított sok szavazót az általa naggyá tett konzervatív iszlamista AKP-től.

Most a nagy kérdés, hogy ki akar koalícióra lépni velük. Ahmet Davutoglu jelenlegi kormányfőnek 45 napja van, hogy kormányt alakítson, de egyik helyettese, Numan Kurtulmus azt sem zárta ki, hogy új választást tartanak. Erdogan mindenesetre keserű szájízzel értékelhette, mivel szeretett volna kétharmados többséget, így megszavazhatták volna a rendszer átalakítását elnöki köztársasággá.

A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) támogatói ünnepelnek Ankarában a parlamenti választások estéjén
Fotó: MTI/EPA/Depo Photos

Nagyon nagy esemény, hogy a kurdok pártot küldhetnek a török parlamentbe, ugyanis 10 százalék a bejutási küszöb és ezt megugrották. Selahattin Demirtas, a kurd Népi Demokrata Párt társelnöke azt mondta, a kiterjesztett elnökség és a diktatúra végül nem válik valóra. A párt azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy egész sok női jelöltje volt és egy másságát felvállaló politikust is elindított.

Rajtuk kívül két fontos pártot kell még megemlíteni: a második helyen a Kemal Kilicdaroglu vezette Köztársasági Néppárt végzett (az ő kampánygyűlésük látható a lenti galériában), de bejutott Devlet Bahceli Nacionalista Mozgalom Pártja is.

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik