Nagyvilág

Sajátját népét gyilkolta a Hamász az izraeli hadművelet leple alatt

Az Amnesty International (AI) szerint a palesztin radikális szervezet háborús bűnöket hajtott végre, amikor 2200 palesztint kivégzett, hogy gyengítse a rivális Fatahot.

Izrael Erős Szikla néven tavaly júliusban és augusztusban folytatott offenzívát elsősorban a Hamász ellen. Az ötvennapos hadműveletben 2200 palesztint öltek meg a Gázai övezetben, izraeli részről 73 ember halt meg – állítja az Amnesty International (AI).

A szerdán kiadott emberi jogi jelentés szerint a hadműveletet a Hamász egyebek között arra használta ki, hogy leszámoljon olyan palesztinokkal, akik szerinte együttműködtek Izraellel. A palesztin szervezet az AI szerint “emberrablások, kínzások és gyilkosságok brutális sorozatát követte el” rivális szervezetek, például a Fatah tagjai ellen. Az emberi jogi szervezet szerint legalább 23 ilyen gyilkosságra van bizonyíték.

A Hamász egyelőre nem fűzött kommentárt az Amnesty International megállapításaihoz.

A nemzetközi szervezet már márciusban kiadott jelentésében is háborús bűnökkel vádolta a palesztin fegyveres csoportokat. Egy másik jelentésben az AI Izraelt vádolta azzal, hogy a tavalyi hadművelet alatt háborús bűnöket követett el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik