Nagyvilág

Gyilkos hőség tombol Indiában

indiai utca (Array)
indiai utca (Array)

A hőmérséklet megközelítette az Celsius-fokot is. A hőhullám több száz halálos áldozatot követelt már az ázsiai ország déli részén.

Több mint négyszázharminc halálos áldozatot szedett az utóbbi héten a rendkívüli hőség Indiában. A hőmérséklet délen helyenként megközelítette az 50 Celsius-fokot is – közölték a hatóságok hétfőn.

Százak halnak meg évente a meleg miatt

Napok óta kínzó hőhullám sújtja a dél-ázsiai ország kiterjedt részeit, köztük Újdelhit, ahol a hőmérő higanyszála 45 Celsius-fokig emelkedett. A hőség számos helyen áramkimaradásokat okozott. Hírügynökségi jelentések szerint a helyzet Ándhra Prades és Telangána államban a legrosszabb. Előbbiben 246-an, utóbbiban 188-an vesztették életüket.

A hatóságok szerint az áldozatok száma nagyobb lehet a jelenleg ismertnél, Telangánaból ugyanis még nem érkeztek meg mindenhonnan a hivatalos adatok, és a hőség sem csillapodott.

A hivatalos szervek arra szólították fel a lakosságot, hogy ne dolgozzanak hosszasan a napon. “Az áldozatok többsége a közvetlen napsugárzás kitett, 50 éven felüli kétkezi munkás volt” – mondta Ándhra Prades állam katasztrófavédelmi szolgálatának egyik munkatársa.

Évente százak halnak meg a hőség következtében Indiában, az áldozatok túlnyomó többsége a szegények közül kerül ki. A hőség sújtotta térségben a hatóságok azt javasolják az embereknek, hogy nappal lehetőleg ne menjenek ki az utcára, hanem maradjanak otthon, ezt azonban sokan nem engedhetik meg maguknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik