Nagyvilág

Cameron támadásba lendül

David Cameron (Array)
David Cameron (Array)

A brit miniszterelnök már Rigában, az Európai Unió pénteki keleti partnerségi csúcstalálkozóján megkezdi a megbeszéléseket a London által igényelt uniós reformról és a brit-uniós viszonyrendszert újratárgyalásáról.

Cameron néhány nappal meglepően meggyőző választási diadala után érkezik pénteken reggel a lett fővárosba, ahol az uniós tagországok tanácskoznak keleti partnerségi programban részt vevő országokkal – Örményországgal, Azerbajdzsánnal, Fehéroroszországgal, Grúziával, Moldovával és a háború sújtotta Ukrajnával – a kapcsolatok erősítéséről.

„Ma komolyan el fogom kezdeni a megbeszéléseket a vezető (uniós) társaimmal az EU reformjáról és az Egyesült Királysághoz fűződő kapcsolatok újratárgyalásáról” – közölte a Downing Street, közvetlenül Cameron rigai érkezése előtt.

A közlemény szerint a brit miniszterelnök nem számít könnyű tárgyalásokra, de hisz abban, hogy jó légkörben és kitartó munkával található olyan megoldás, amely orvosolni fogja a britek aggodalmait, és egészében az EU javát fogja szolgálni. A The Times című brit napilap ugyancsak pénteken azt írta, hogy Cameron villámkörutat tervez a jövő héten több uniós tagállamban, hogy támogatást szerezzen a London által igényelt uniós reformokhoz, és útja során ellátogathat Magyarországra is, írja az MTI.

A brit kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét, és a tárgyalások középpontjában London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna. A brit kormány ragaszkodni akar ahhoz is, hogy az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve mindaddig ne vonatkozzék az újonnan felvett tagországokra, amíg gazdaságaik nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe. A brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének arról a referendumon, hogy az EU-n belül vagy kívül akarják-e tudni hazájukat.

A brit lap egy bizalmas kormányzati leiratra hivatkozva azt írta csütörtökön, hogy Cameron „különleges státust” akar kivívni Nagy-Britanniának az Európai Unión belül, és azt is követeli Brüsszeltől, hogy rögzítsék, az EU több valutát párhuzamosan használó unió, és az euró nem az EU egységes valutája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik