Nagyvilág

Lelőtt a török légierő egy szíriai katonai gépet

legiero(210x140).jpg (Array)
legiero(210x140).jpg (Array)

A gép - amelynek pontos típusát nem közölték a török források - Szíria területen csapódott a földbe. Állítólag azután vették üldözőbe és lőtték le a gépet, hogy az kétszer is megsértette a török légteret.

Ismet Yilmaz miniszter az Anadolu állami hírügynökségnek elmondta, a helikopter Reyhanli határváros közelében lépett be Törökország területére, és több mint öt percet töltött az ország légterében. Yilmaz dicsérte a török fegyveres erők reakcióját az incidenssel kapcsolatban.

Ahmet Davutoglu kormányfő a Star TV nevű tévécsatornával közölte, a helikoptert azért lőtték le, mert nem reagált a figyelmeztetésekre, és azok dacára sem hagyta el a török légteret. A helikopter – amelynek pontos típusát nem közölték a török források – Szíria területen csapódott a földbe.

“Remélem egyértelmű volt az üzenet, és senki sem meri többé megsérteni a határainkat” – mondta Davutoglu, aki három héttel a parlamenti választások előtt az újraválasztásért kampányolt a hétvégén.

A szíriai állami tévécsatorna ugyanakkor azt állította, hogy a török híradások valótlanok, és a török légierő valójában egy felderítő drónt lőtt le, nem egy harci repülőt.

Ankara korábban többször egyértelművé tette, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök bukását akarja a szomszédos országban négy éve tartó polgárháborúban, bár állítása szerint nem támogatja az Aszad ellen harcoló felkelőket.

Aszad rezsimje ezzel szemben azzal vádolja Törökországot, hogy fegyverekkel látja el a lázadókat, köztük szélsőséges iszlamista csoportokat is. Damaszkusz szerint a török támogatás fontos szerepet játszott a radikális felkelők megerősödésében.

A török légierő 2014. márciusában már lelőtt egy szíriai harci repülőgépet, azt a damaszkuszi vezetés az ország elleni agressziónak minősítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik