Nagyvilág

Tizenhat éves brit lányokat üldöz az Iszlám Állam

Azt hitték, jó ötlet lelépni Szíriába. Rájöttek, hogy nem annyira és elszöktek újdonsült dzsihádista férjeiktől.

Szökésben van három brit tinédzserkorú lány, akik még februárban mentek Szíriába, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. A tizenhat éves lányok harcosokhoz mentek férjhez, de mostanra meggondolták magukat. A terroristák hajtóvadászatot indítottak ellenük.

A történtekről a „Moszul Szeme” Facebook-oldalon számolt be egy névtelen blogger, aki azt írja magáról, hogy az Iszlám Állam által elfoglalt Moszulban él, a terroristákkal viszont nem ért egyet. Az életével fizethet, ha kiderül róla, hogy miket posztol – egyik bejegyzésében ő maga hívja fel a figyelmet arra, hogy a harcosok házról házra járnak, átnézik a laptopokat, telefonokat, tableteket, ezért arra figyelmeztet mindenkit, hogy töröljék böngészési előzményeik közül a politikai vonatkozású, erotikus, zenei, filmes tartalmakat, amelyek mind tiltottak.

Beszámolók szerint a helyiek körében egyébként igen népszerűtlenek a szélsőségesek, akik annál jobban terrorizálják a helyi lakosságot, minél nagyobbak a veszteségeik az ellenük folyó harcban. „Moszul Szeme” azt írta, hogy a harcosok egész egyszerűen elszedik a pénzüket a helyiektől és a saría vallásjog kisebb megsértéséért is kivégeznek embereket.

A brit lányok egyébként közösségi oldalaikra olyan képeket töltöttek fel korábban, melyeken az látszott, hogy elégedettek új életükkel. Persze az is valószínűsíthető, hogy a fotókat kényszer hatására tették ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik