Nagyvilág
Kövér László (Array)

Kövér: egyedülálló bevándorlási nyomás nehezedett Magyarországra

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 05. 11. 17:36

A házelnök Lisszabonban elmondta: 2013-2014-es évek során a menedékkérők számának Magyarországon tapasztalható nagyarányú növekedésének mértéke egyedülállónak tekinthető az Európai Unióban.

Korábban a témában:

A bevándorlási válság kezeléséhez közvetlenül ellenőrizni kell a migrációs útvonalakat, meg kell akadályozni az embercsempészek tevékenységét és a kiinduló pontok körüli térségekben csökkenteni szükséges az elvándorlási nyomást – hangsúlyozta hétfőn Kövér László az Unió a Mediterrán Térségért Parlamenti Közgyűlés Házelnökeinek II. Találkozóján.

Kötelességünk segíteni az üldözötteknek

Az Országgyűlés elnöke a lisszaboni ülésen elmondta, hogy bár Magyarország nem a Földközi-tenger partján fekszik, az euro-mediterrán térségben zajló migrációs és menekültügyi folyamatok hatékony kezelése Budapest számára is meghatározó fontosságú. A házelnök beszédét Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke juttatta el az MTI-hez.

Kövér László kiemelte: Magyarország kötelezve érzi magát arra, hogy immár az európai közösség tagjaként segítse az üldözötteket és védelmet nyújtson a menedékkérőknek, ettől azonban teljesen különálló kérdés, hogy az utóbbi években soha nem látott illegális migrációs mozgás is megindult olyan országokból, ahol a lakosság elégedetlen a gazdasági lehetőségekkel.

A házelnök kifejtette, hogy a 2013-2014-es évek során a menedékkérők számának Magyarországon tapasztalható nagyarányú növekedésének mértéke egyedülállónak tekinthető az Európai Unióban. A tagállamok közül (Svédország után) Magyarországra érkezik a lakosság arányában a legtöbb menedékkérő. 2015-ben már több mint 30 ezer menedékkérelmet nyújtottak be Magyarországon (2012-ben 2157 volt a benyújtott menedékjogi kérelem).

Egyszerűsíteni kell az ügyintézést

Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy erősíteni kell az Európai Unió azon képességét, hogy megelőzze és kezelje a migrációs válságokat. Üdvözölte az Európai Bizottságnak az átfogó európai migrációs stratégia kialakítása érdekében tett lépéseit. Úgy vélte, hogy a stratégiának több fókuszúnak kell lennie, s ennek részeként egyszerűsíteni, gyorsítani kell a nagy migrációs nyomásnak kitett országokban az ügyintézést.

A házelnök továbbá rendkívül fontosnak nevezte a származási, tranzit- és célországok közötti együttműködést, és úgy ítélte meg, hogy együtt kell megtárgyalni a közös fellépés lehetőségét.

“A menekültügy vonatkozásában fontos, hogy összehangoltan alkalmazzuk az Európai Unióban a Közös Európai Menekültügyi Rendszert, hatékonyan lépjünk fel a menedékjoggal való visszaéléssel és az embercsempészettel szemben is” – hangsúlyozta Kövér László.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.