Nagyvilág
Kövér László (Array)

Kövér: egyedülálló bevándorlási nyomás nehezedett Magyarországra

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 05. 11. 17:36

A házelnök Lisszabonban elmondta: 2013-2014-es évek során a menedékkérők számának Magyarországon tapasztalható nagyarányú növekedésének mértéke egyedülállónak tekinthető az Európai Unióban.

Korábban a témában:

A bevándorlási válság kezeléséhez közvetlenül ellenőrizni kell a migrációs útvonalakat, meg kell akadályozni az embercsempészek tevékenységét és a kiinduló pontok körüli térségekben csökkenteni szükséges az elvándorlási nyomást – hangsúlyozta hétfőn Kövér László az Unió a Mediterrán Térségért Parlamenti Közgyűlés Házelnökeinek II. Találkozóján.

Kötelességünk segíteni az üldözötteknek

Az Országgyűlés elnöke a lisszaboni ülésen elmondta, hogy bár Magyarország nem a Földközi-tenger partján fekszik, az euro-mediterrán térségben zajló migrációs és menekültügyi folyamatok hatékony kezelése Budapest számára is meghatározó fontosságú. A házelnök beszédét Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke juttatta el az MTI-hez.

Kövér László kiemelte: Magyarország kötelezve érzi magát arra, hogy immár az európai közösség tagjaként segítse az üldözötteket és védelmet nyújtson a menedékkérőknek, ettől azonban teljesen különálló kérdés, hogy az utóbbi években soha nem látott illegális migrációs mozgás is megindult olyan országokból, ahol a lakosság elégedetlen a gazdasági lehetőségekkel.

A házelnök kifejtette, hogy a 2013-2014-es évek során a menedékkérők számának Magyarországon tapasztalható nagyarányú növekedésének mértéke egyedülállónak tekinthető az Európai Unióban. A tagállamok közül (Svédország után) Magyarországra érkezik a lakosság arányában a legtöbb menedékkérő. 2015-ben már több mint 30 ezer menedékkérelmet nyújtottak be Magyarországon (2012-ben 2157 volt a benyújtott menedékjogi kérelem).

Egyszerűsíteni kell az ügyintézést

Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy erősíteni kell az Európai Unió azon képességét, hogy megelőzze és kezelje a migrációs válságokat. Üdvözölte az Európai Bizottságnak az átfogó európai migrációs stratégia kialakítása érdekében tett lépéseit. Úgy vélte, hogy a stratégiának több fókuszúnak kell lennie, s ennek részeként egyszerűsíteni, gyorsítani kell a nagy migrációs nyomásnak kitett országokban az ügyintézést.

A házelnök továbbá rendkívül fontosnak nevezte a származási, tranzit- és célországok közötti együttműködést, és úgy ítélte meg, hogy együtt kell megtárgyalni a közös fellépés lehetőségét.

“A menekültügy vonatkozásában fontos, hogy összehangoltan alkalmazzuk az Európai Unióban a Közös Európai Menekültügyi Rendszert, hatékonyan lépjünk fel a menedékjoggal való visszaéléssel és az embercsempészettel szemben is” – hangsúlyozta Kövér László.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. március 2.
Palich Etelka, a Miniszterelnökség területi közigazgatás irányításáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a fogyatékossággal élő felsőoktatási hallgatók közigazgatási ösztöndíjprogramja őszi szemeszterének záró-, illetve tavaszi szemeszterének nyitórendezvényén és oklevélátadóján a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Csekonics-termében 2016. március 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.