Nagyvilág

Cameron belefogott a kormányalakításba

david-cameron(1)(960x640).jpg (Array)
david-cameron(1)(960x640).jpg (Array)

Megnevezte leendő új kormányának több miniszterét David Cameron brit miniszterelnök pénteken. George Osborne marad a pénzügyminiszter, és megtartja posztját a külügyi, a belügyi és a védelmi tárca eddigi vezetője is.

Az újraválasztott Cameron Osborne-t bízta meg a miniszterelnök-helyettesi feladatok ellátásával is. Ezt a posztot eddig Nick Clegg, a Liberális Demokraták vezére töltötte be, miután a két párt 2010 óta koalícióban kormányzott.

Megfigyelők szerint az új, egypárti konzervatív kormányban a takarékosságpárti Osborne szabadabb kezet kaphat költségvetési ügyekben, miután a továbbiakban nem kell majd kompromisszumokat kötnie a Liberális Demokratákkal.

A pénzügyminiszter megbízatása elején az egyik legnépszerűtlenebb brit politikussá vált intézkedéseivel, de a növekedés utóbbi két évben tapasztalt beindulása után egyesek már Cameron lehetséges utódaként beszélnek a 43 éves Osborne-ról.

Osborne az utóbbi öt évben felére csökkentette a brit költségvetési hiányt, bár nem teljesítette azt az ígéretét, hogy teljes egyensúlyba hozza a büdzsét. Elemzők szerint a konzervatívok egyik fő stratégájának számító miniszter fontos szerepet játszhat az Európai Unióval szemben az uniós jogkörök szűkítéséért, illetve a nemzeti hatáskörök kiszélesítéséért folytatott huzavonában is.

Cameron bejelentése szerint megtartja posztját új kormányában Theresa May belügyminiszter, Philip Hammond külügyminiszter és Michael Fallon védelmi miniszter is.

David Cameron pártja, a Konzervatív Párt minden előrejelzésnél sokkal jobb eredményt elérve megszerezte a képviselői mandátumok több mint felét a választásokon, így többségi egypárti kormányt alakíthat.

Emiatt az új kormányban az eddig a liberális demokraták kezén lévő – így például az energiaügyi és a Skócia ügyeiért felelős – tárca élére új minisztereket kell majd kineveznie David Cameronnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik