grad rakéta (Array)
Nagyvilág

Újra lőnek Kelet-Ukrajnában

A tűzszünet óta először adtak le lövéseket GRAD-okból. Nehézfegyverzetet most tilos lenne bevetni, mégis megtették.

A február közepén életbe léptetett tűzszünet óta először észleltek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) megfigyelői Grad rakéta-sorozatvetőkből leadott lövéseket a kelet-ukrajnai harcok övezetében, mondta Aleksander Hug, a szervezet ukrajnai missziójának helyettes vezetője csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján.

Azt mondta, május 2-án Donyeckben, április 30-án pedig a Donyecktől délre, a megyeszékhely és Mariupol városa között félúton lévő Hranyitne településnél vetettek be nehézfegyvernek számító Grad rakétarendszereket. A konfliktus békés rendezését célzó februári minszki megállapodás a tűzszünet életbe léptetése mellett előírta, hogy az ukrán fegyveres erők és az oroszbarát szakadárok egyaránt vonják hátrébb a frontvonal menti, úgynevezett ütközőzónából a nehézfegyvereket. Hug nem tért ki arra, hogy az EBESZ szerint melyik fél vetette be a Gradokat az övezeten belül.

“A múlt héten több száz lövést hallottak a megfigyelők. Donyeckben május 2-án észleltek Grad rakéta-sorozatvetőből leadott lövéseket, amelyek halálos áldozatokat is követeltek” – mondta Hug. Április 30-án öt, rakéta becsapódása miatt keletkezett tölcsért fedeztek fel Hranyitnében, ami arról tanúskodik, hogy Gradokkal lőtték a települést.

Szerinte a tűzszünet alapjában működik, vannak “forró pontok” a frontvonal mentén. Ezek között említette a Donyeck északi részén lévő nemzetközi repülőtér környékét, ahol a helyzet alakulása megjósolhatatlan.

A megfigyelők tapasztalatait összegezve azt mondta, hogy romlott a biztonsági helyzet a térségben, egyre többször sértik meg szándékosan a megállapodásban foglaltakat, ami újabb emberéleteket követel.

Andrij Liszenko ukrán katonai szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt egy napban három katona sebesült meg a harcok övezetében, halálos áldozat nem volt. Előző nap viszont arról számolt be, hogy öt katona esett el és 12 sebesült meg az ország keleti részében zajló fegyveres konfliktusban.

Ajánlott videó