Nagyvilág

Lengyelországból kapott dicséretet Orbán

Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)

A magyar gazdaság meglepően jól teljesít, és ezt már nagy nemzetközi pénzügyi intézmények is elismerik – írta hétfői számában a Rzeczpospolita lengyel napilap.

A jobbközép lap szerkesztője „Orbánnak mégis igaza volt” című véleménycikkében megemlítette az IMF áprilisi országjelentését, valamint a Standard & Poor’s hitelminősítő előrejelzését, amely 2-ről 2,5 százalékra emelte a hosszú távú GDP-növekedési kilátást. A szerző méltatja az államadósság „lassú, de fokozatos csükkenését”, valamint a foglalkoztatási adatokat.

A lapnak megszólalt Neil Shearing, a Capital Economics nevű londoni elemzőközpont szakértője is, aki azt mondta: a magyar gazdaság teljesítménye „meghökkentően jó” és ennél „még meghökkentőbb”, hogy Orbán ezt az eredményt „az EU, az IMF és más nemzetközi intézmények általános kritikája ellenére” érte el.

A cikket jegyző Jedrzej Bielecki azt a kérdést is felteszi, hogy „mi lesz, ha Orbán távozik” és figyelmeztet a szétaprózódott baloldalra, mely nem jelenthet alternatívát, de megemlíti a „nacionalista, szélsőjobboldali, sőt antiszemita” Jobbikot is, melynek egyre növekvő támogatottsága már megközelíti a kormánypártét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik