Nagyvilág

Az oroszok már annyit lőnek, mint a tűzszünet előtt

Ukrajna (Array)
Ukrajna (Array)

Két ukrán katona meghalt, miután aknára hajtottak.

Két ukrán katona meghalt, három megsebesült a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében, amikor járőrözés közben járművükkel aknára hajtottak. Közben a kijevi hadműveleti parancsnokság azt jelentette, hogy az oroszbarát szakadárok az elmúlt 24 órában megsokszorozták támadásaikat, annyiszor lőtték a fegyveres erők állásait, mint a minszki tűzszüneti megállapodás előtti időszakban.

Hennagyij Moszkal, Luhanszk megye kormányzója hétfői közleményében azt írta, hogy a felderítő járőr járműve Luhanszktól nyugatra, a frontvonalnál lévő Popaszna körzetében, Katerinyivka falunál egy földúton hajtott aknára.
A kormányzó szerint Luhanszk megyében ezt megelőzően legutóbb május 1-jén hajtott egy katonai teherautó aknára, a sofőrt súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Április elején hat katona vesztette életét úgy, hogy járművük aknára hajtott, közülük négyen Luhanszktól északra, ketten pedig Donyeck megye déli részén.

Az ukrán fegyveres erők által a szakadárok ellen indított, Kijevben terrorellenesnek nevezett hadművelet (ATO) parancsnoksága hétfőn azt jelentette, hogy az elmúlt 24 órában 95-ször lőtték a szakadárok a katonák állásait a front mentén. Több alkalommal a minszki tűzszüneti megállapodás által tiltott nehézfegyvereket – 152, 120, illetve 122 milliméteres kaliberű tüzérségi eszközöket és harckocsikat – vetettek be. A február közepén a fehérorosz fővárosban megkötött egyezség értelmében ezeket a fegyvereket hátrébb kellett volna vonni a frontvonaltól.

A közlemény szerint egy nap alatt nagyjából annyi támadást hajtottak végre a szakadárok, mint a tűszünetről és a nehézfegyverek kivonásáról szóló megállapodás előtti időszakban. A támadások zöme a Donyeck környékén lévő Avgyijika, Opitne, Piszki településeknél, valamint a megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Sirokine falunál történt.

A Donyecktől délre lévő Novoszelivka településnél a katonák közelharcban visszaverték egy 10 fős diverziós szakadár felderítő csoport támadását. Luhanszk megyében két ellenséges drónt – pilóta nélküli felderítő repülőgépet – észleltek.
Szerhij Halusko, az ATO Donyeck és Luhanszk megyei parancsnokának helyettese hétfőn egy interjúban kijelentette, hogy egyelőre nem hagyhatják el az ukrán katonák a Mariupol kikötővárostól 20 kilométere keletre, közvetlenül a frontvonalon fekvő Sirokinét a szakadárok nagyszámú támadása miatt. Leszögezte, hogy a hadsereg egyoldalúan nem hajlandó kivonulni a faluból.

Petro Porosenko elnök a múlt héten az orosz és a francia államfővel, valamint a német kancellárral folytatott telefonos megbeszélésén azt javasolta, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kelet-ukrajnai megfigyelői állítsanak fel egy állandó posztot Sirokine településen. Ehhez azonban a szemben álló feleknek demilitarizálniuk kellene a települést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik