Nagyvilág

Üzbegisztánt is elérte a keleti nyitás

szijjártó péter (szijjártó péter)
szijjártó péter (szijjártó péter)

Magyar nagykövetség nyílik az üzbegisztáni Taskentben, az üzbég fél is nagyon elégedett ezzel a lépéssel.

Előreláthatólag a negyedik negyedévben történik meg az újabb keleti lépés, a hírt a Külgazdasági és Külügyminisztérium jelentette be. Az MTI azután kérdezte a tárcát, hogy az üzbég külügyminisztérium sajtószolgálata bejelentette: Magyarország nagykövetséget nyit az országban. Közleményük szerint “az üzbég fél támogatta a magyar kormány döntését a taskenti diplomáciai képviselet megnyitásáról”.

A sajtószolgálat adatai szerint ezt a kérdést kedden vitatták meg Komilov Abdulaziz üzbég külügyminiszter és Szabó László, a KKM parlamenti államtitkára találkozóján. Szabó László vezette az Üzbegisztánba érkezett magyar kormányzati képviselők és üzletemberek delegációját. Az üzbég külügyminisztériumnál kifejtették: a tárgyalásokon megvitatták az üzbég-magyar kapcsolatok aktuális kérdéseit, nemzetközi és regionális problémákat, valamint a külügyminisztériumok közötti együttműködés gyakorlati szempontjait is.

Hozzátették: Magyarország lesz a negyvenötödik ország, amely diplomáciai képviseletet létesít Üzbegisztánban. Emlékeztettek arra, hogy a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 1992 márciusában jöttek létre, és 1996 januárjától Taskentben magyar kulturális-kereskedelmi képviselet működik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik