Belföld

Lezsák: „Oroszország is Európa része”

Oroszország éppúgy Európa része, mint a nyugati-európai vagy a közép-európai országok, mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

A keleti nyitás és a földrajz általános szabályainak hatása alatt álló Lezsák az Oroszország és Közép-Európa közötti együttműködési lehetőségekről rendezett budapesti nemzetközi konferencián. Lezsák Sándor kiemelte: nincs jó vagy rossz, jobban vagy kevésbé európai ország.

Az európai országok csak egymást megértve, egymás értékeit és érdekeit tiszteletben tartva tudnak együtt élni, és ez egy mindig aktuális üzenet – hangsúlyozta.

Vlagyimir Szergejev budapesti orosz nagykövet közölte: jelenleg kétségtelenül bizonyos problémák mutatkoznak Oroszország és a közép-európai országok kapcsolataiban, de a legfontosabb a nyílt és őszinte párbeszéd fenntartása. A diplomata szerint az Oroszország és az Európai Unió közötti kapcsolatok sem nevezhetők egészében felhőtlennek.

Az Oroszország és a közép-európai régió kapcsolataiban jelentkező problémák között említette a nagykövet a szankciókat, a biztonsági kérdéseket, a NATO-határok kiterjesztésének kérdését, továbbá a bizalomhiány kialakulását. Aggasztó, hogy mesterséges módon lezárulnak a kommunikáció csatornái, amelyek korábban éveken át lehetőséget teremtettek a rendszeres párbeszédre, a problémák felvetésére és megoldására – vélekedett.

Vlagyimir Szergejev ezért hangoztatta a nyílt és őszinte párbeszéd jelentőségét, és azt, hogy e dialógusnak a kölcsönös tiszteleten, egymás érdekeinek figyelembe vételén kell alapulnia.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik