Nagyvilág

Kiderült, miért volt sürgős kimenekíteni Tóásót Bolíviából

Tóásó Előd (Tóásó Előd)
Tóásó Előd (Tóásó Előd)

Egy Spanyolországba szökött bolíviai ezredes súlyos állításokat fogalmazott meg, amely hozzájárult ahhoz, hogy megsürgessék a kimenekítést – írja a Magyar Nemzet, amely részletesen bemutatja Tóásó ügyének hátterét. A magyar külügyi tárca ideiglenes útlevelet biztosított a férfinek - jelentette be Szijjártó Péter miniszter.

A két férfi kimenekítése amiatt is különösen sürgőssé vált, hogy a napokban Spanyolországba szökött és politikai menedékjogot kért Germán Cardona ezredes, a bolíviai hadsereg tisztje nyilatkozatában azt állította: az úgynevezett terroristaper döntő bizonyítékaiként szereplő fegyvereket a hadsereg raktárából kérte kölcsön a kormány, és korábban egy drogcsempész bandától foglalták le. A vádalkuval öt év tíz hónap után szabadult Tóásó és Tadic arra számít, hogy az új információk alapján az ellenzék kérni fogja az ítéletük megsemmisítését, ugyanis őket fegyveres felkelésben való bűnrészesség miatt ítélték el, de most megdőlni látszik a fegyveres felkelés legfőbb bizonyítéka – írja a Magyar Nemzet.

Tóásó apósa ellenzéki vezető volt

Tóásó Előd apósa, Guillermo Fortún igen érdekes szereplője volt a történetnek, hiszen ő volt Evo Morales elnök egyik legnagyobb politikai ellenfele egészen 2012-es haláláig. A jobboldali politikust korrupció miatt börtönöztek be, és együtt raboskodott Tóásóval. Ekkor ismerkedett meg politikus lánya a magyar férfivel, amikor az édesapját meglátogatta.

 
Fotó: MTI / Baptista Szeretetszolgálat 

Tóásó Elődöt március elején engedték szabadon. Ekkor a Magyar Nemzet kérdésére felidézte a bírósági döntést: közvetlenül nem vett részt a központi kormány és az Evo Morales elleni fegyveres felkelés tervezésében. Ám tevékenységével segítette a szervezők munkáját, ezért „csak” öt év tíz hónapot szabtak ki rá – annyit, amennyit előzetes letartóztatásban töltött. Tóásó szerint az ügyészség és a kormány megértette, hogy becsapták őket azok, akik Bolíviába hívták. Emiatt lett a büntetésük Mario Tadiccsal csak öt év tíz hónap. „Itt úgy ítéltek el embereket, hogy egyetlen puskalövés sem dördült el – ez a felkelés legfeljebb csak szervezés alatt volt, de nem valósult meg” – mondta Tóásó.

Egyszerűen betették egy taxiba

Szabadulásáról pedig csak úgy értesült, hogy a La Paz-i San Pedro börtönben egy este szóltak neki, hogy elhagyhatja a börtönt.

„Ez úgy történt, hogy a kormány embere kikísért a cellából, a sötét utcán fogott egy taxit, és beültetett. A taxisról később kiderült, hogy ismerte és tisztelte az apósomat, az ország korábbi belügyminiszterét, ezért nem kért pénzt a fuvarért.”

Tóásónak a raboskodása végén minden második hetet Santa Cruzban egy különösen rossz hírű fegyintézetben kellett eltöltenie. Itt 2013-ban például egy több napig tartó börtönlázadás harminc halottat és csaknem negyven sebesültet követelt.

Az ügy szálai egyébként még 2009 áprilisáig vezetnek vissza, amikor a bolíviai Santa Cruzban kommandósok rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag a baloldali Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette Rózsa-Flores Eduardo, Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjával együtt egy többéves, még ma is zajló, számtalan törvényt áthágó jogi eljárás főszereplői lettek.

A köztévé M1-es csatornáján egy felvétel is megjelent arról, hogy Tóásó Előd hogyan hagyta el pénteken a bolíviai titkosszolgálatok figyelmét elkerülve az országot.

 
Fotó: M1

Szijjártó Péter hétfői sajtótájékozttatóján bejelentette, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium ideiglenes magánútlevelet biztosított Tóásó Elődnek a hazatéréshez.

Miután a férfi a büntetését a bolíviai hatóságok szerint letöltötte és szabadlábra került, a helyi hatóságok az útlevelét nem adták vissza. Ezért a Buenos Airesben lévő magyar nagykövetség – amely Bolíviába is akkreditálva van – ideiglenes magánútlevelet adott ki neki, amely alkalmas a hazatérésre – közölte Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter a sajtótájékoztatón kiemelte: a magyar diplomácia a magyar állampolgároknak mindig, minden bajba jutás esetén járó konzuli segítséget nyújtotta Tóásó Elődnek.

Tóásó Előd gépe hétfőn háromnegyed kettő körül szállt le Ferihegyen. Tudósítónk ott van a helyszínen. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik