Nagyvilág

Kínzással vettek rá válásra ortodox zsidókat emberrabló rabbik

Akár életük végéig is börtönbe kerülhet a három férfi, akik úgy tekintenek magukra, mint a védtelen nők segítőire.

Bűnösnek talált emberrablásra szövetkezés vádjában egy amerikai bíróság három ortodox rabbit, akik zsidó férfiakat raboltak el, hogy aztán kínzásokkal vegyék rá őket arra, hogy engedélyezzék házasságuk felbontását – jelentette a helyi sajtó. Mendel Epstein, valamint két társa, Jay Goldstein és Binyamin Stimler a vád szerint egy „emberrabló brigádot” alkalmazott azoknak a zsidó férjeknek a „meggyőzésére”, akik nem voltak hajlandóak elengedni feleségeiket. A zsidó törvények értelmében válás csak a férj beleegyezésével lehetséges.

A bandát 2013-ban leplezték le az FBI ügynökei, egy fedett akcióban. Egy ügynöknő válni akaró zsidó nőnek adta ki magát, aki segítséget kért Epsteintől. A 69 éves rabbi hatvanezer dollárért cserébe vállalta, hogy a nő férjét ráveszi a váló levél aláírására. A vádlottakat végül azután tartóztatták le, hogy egy New Jerseyben található raktárban – hat másik férfival együtt – összegyűltek az emberrablásra készülve.

Az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint az emberrabló rabbik verésekkel, elektromos ösztökékkel és csavarhúzókkal kínozták megkötözött áldozataikat, akik utána mind beleegyezésüket is adták a váláshoz. A rabbik ügyvédei a CNN-nek elmondták: védenceik nem tekintik magukat bűnösnek, de legalábbis nem tartják magukat emberrabló bűnözőknek. Ők úgy látják, csak a védtelen nők jogait védték, amikor segítettek nekik a válás elintézésében.

A zsidó törvények értelmében válás kizárólag úgy történik, hogy a férj váló (elbocsátó) levelet ad feleségének, anélkül a feleség élete végéig férjes asszonynak számít, és ha gyereke születik egy másik férfitól az törvénytelen gyerek (mámzér) lesz, aki csak más zabigyerekekkel házasodhat. Bár a válni akaró nők polgári eljárásban el tudnak válni férjüktől, az ortodox zsidó közösségen belül továbbra is feleségként tartják őket számon, így nem házasodhatnak, nem randizhatnak senkivel, és a kirekesztést kockáztatják a férj beleegyezése nélkül történt válással.

A három rabbi akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat. Büntetésük nagyságáról nyáron dönt majd az illetékes bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik