Nagyvilág

Putyin Steven Seagalt akarta amerikai közvetítőnek

Még 2013-ban állt elő az elképesztő ötlettel Vlagyimir Putyin: az akcióhős közvetített volna az oroszok és az USA között. A sajtóértesülések szerint Barack Obama nem lelkesedett az ötletért, nem is találkoztak azóta az orosz elnökkel, aki imádja magát sztárokkal körülvenni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt akarta, hogy Steven Seagal akciófilm-színészt és harcművészt Oroszország és Amerika közötti közvetítőnek tegyék meg – állította tényfeltáró írásában négy volt és jelenlegi amerikai tisztségviselőre hivatkozva a BuzzFeed News. A portál szerint Putyin a G8 csoport 2013 júniusában, az Észak-Írországban megtartott csúcsán ezt Barack Obama amerikai elnöknek is javasolta.

A két vezetőnek ez volt a legrosszabb hangulatú megbeszélése. Putyin ellenállt Obama igyekezetének, hogy rávegye őt Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatásának felfüggesztésére, sőt közölte amerikai partnerével, hogy az akkor már több tízezerre tehető áldozat ellenére folytatja a fegyverszállításokat a rezsimnek.

Az orosz elnök hirtelen azzal a merész ötlettel áll elő, hogy legyen Seagal Oroszország kaliforniai és arizonai tiszteletbeli konzulja, aki ekképpen közvetítő is lehetne a Kreml és a Fehér Ház között. Seagal Putyin szemében remek jelöltnek tűnt a feladatra, ugyanis a velejéig amerikai hazafi, aki egyszersmind kapcsolatban áll orosz rokonaival – a nagyanyja Vlagyivosztokból származott -, valamint az orosz politikai és biztonsági apparátussal is. Obama meghökkent az elképzelésen és nem vette azt komolyan. Ez volt a két politikus utolsó találkozása, amely után Putyin elutasított egy fegyverzetcsökkentési megállapodást, és menedéket biztosított az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség titkos adatgyűjtését leleplező Edward Snowdennek.

 

A BuzzFeed szerint Putyin Oroszországában a hatalom számára nagy jelentősége van a sztárságnak: az elnök szereti a macsó megjelenést, a nyilvános szereplést és ha körülhízelgik, a súlytalan parlament pedig tele van színészekkel, énekesekkel és sportolókkal. Az elnök olyan nyugati hírességekkel mutatkozott kamerák előtti rendezvényeken, mint Jean-Claude Van Damme, Mickey Rourke, Sharon Stone, Monica Bellucci, Sophia Loren, Woody Allen és Kevin Costner. Gérard Depardieu francia színésznek még orosz útlevelet is adományoztatott.

Putyin és Segal egyaránt 1952-es születésű, mindketten a japán harcművészet feketeövesei, és nagy becsben tartják egymást. A 90-es években sikeres amerikai színész 2013-ban nyíltan ki is jelentette, hogy “a világ egyik legnagyszerűbb, ha nem a legnagyszerűbb vezetőjének” tartja az orosz elnököt, akivel többször is mutatkozott.

A hírportál bennfentes történetek sorával támasztotta alá, hogy a Moszkvában a 90-es évek eleje óta gyakran felbukkanó Seagal – aki a Kalasnyikov gépkarabélyok reklámarcaként is szóba került – kiváló személyes kapcsolatokat ápol Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettessel, de jóban van a Putyin személyes ukrajnai közvetítőjének tekintett Viktor Medvedcsuk üzletemberrel, Ramzan Kadirov csecsen és Kirszan Iljumzsinov kalmük elnökkel is. Amikor a két évvel ezelőtti bostoni merénylet után amerikai küldöttség utazott Moszkvába, hogy a “csecsen nyomon” vizsgálódjon, Seagal felajánlotta, hogy orosz katonai repülőgépekkel leszállíttatja őket Csecsenföldre.

A kezdeményezést végül az amerikai külügyminisztérium hiúsította meg. A küldöttség vezetője, Dana Rohrabacher republikánus szenátor – aki Afganisztánban még a mudzsahedinek oldalán lőtte a szovjeteket, de ma a kongresszusban a Kreml legnagyobb védelmezője – kijelentette, hogy Seagalt, akit évtizedek óta ismer, a következő moszkvai hivatalos útjára is magával viszi. Seagal az ukrajnai orosz beavatkozás után is védelmébe vette Putyint, sőt, elutazott az elcsatolt Krímre, Szevasztopolba is, az orosz elnök által pártfogolt Éjszakai Farkasok elnevezésű motoroscsoport találkozójára.

A BuzzFeed megemlíti, hogy a Fehér Ház tavaly a 91 éves Henry Kissinger volt külügyminisztert és nemzetbiztonsági tanácsadót kérte fel arra, hogy Obama nevében hívja fel Putyint. A cikk egyik érdekessége, hogy azt állítja: Fiona Hill volt hírszerző, Michael McFaul moszkvai amerikai nagykövet tavalyi távozása után azért kezdett lobbizni, hogy a McFaul helyét Arnold Schwarzenegger kapja meg. Az elképzelésben Schwarzenegger ismertsége mellett fontos szerepet játszott, hogy Putyin folyékonyan és szívesen beszél németül. A Fehér Ház végül John Tefft karrierdiplomatát küldte Moszkvába. A volt kormányzó egy munkatársa szerint Schwarzenegger nem is tudott a kezdeményezésről. A BuzzFeed cikkét sem az amerikai külügyminisztérium, sem a Fehér Ház nem kívánta kommentálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik