Nagyvilág

„Nem gondolom, hogy Magyarország megérett az átláthatóságra”

Az USA volt magyar nagykövete egyórás előadást tartott nem akármilyen történetekkel és helyi tapasztalatokkal fűszerezve. Így látja a magyar korrupciót April Foley.

Cunnecticut egyik kisvárosának nyugdíjasklubjában tartott egyórás előadást April Foley, aki 2006 és 2009 között volt az Egyesült Államok budapesti nagykövete. Az erről készült videót az Index dolgozta fel. Foley előadásában nemcsak Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor és a magyarországi korrupció, de még a tapolcai időközi választás is előkerül.

„Nem gondolom, hogy Magyarország megérett az átláthatóságra. Nem gondolom, hogy Magyarország megérett a piaci versenyre” – Foley állítása szerint ezt mondta Magyarország miniszterelnöke egy magas rangú amerikai kormánytisztviselőnek, amikor az megkérdezte egy korrupcióellenes rendezvényen, hogy ő mit gondol az átláthatóságról. Az egykori nagykövet megjegyzi: nem a jelenlegi miniszterelnökről van szó.

Az Index emlékeztet: Foley alatt számos korrupcióellenes eseményt szervezett a nagykövetség, ezek közül a legnagyobb visszhangot a 2009. január 13-14-i konferencia kapta. Mivel Foley megbízatása 2009. április 7-én ért véget, Bajnai Gordont pedig csak egy héttel később iktatták be, kizárt, hogy ne Gyurcsány Ferencről lenne szó.

Megkérdezték Gyurcsány Ferencet is, aki azonban kategorikusan tagadta, hogy ilyet mondott volna,a korrupcióval kapcsolatban, „mindig is egészen mást gondolt róla″.

Ambassador April Foley on Hungary, Russia, and the Eastern European Situation from Greenwich Retired Men’s Assoc. on Vimeo.

April Foley leírta a magyar korrupció működését is: egyik oldalon áll a versenyen alapuló nyugati intézményrendszer, ahol a legversenyképesebb cégek jutnak üzlethez, a másikon pedig a haveri kapitalizmus, ahol kenőpénz és magas beosztású jóakarók kellenek a sikerhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik