Nagyvilág

Hatalmas terrorakciót akadályoztak meg

egyiptomi vérontás (egyiptomi vérontás)
egyiptomi vérontás (egyiptomi vérontás)

Több mint tíz terroristát öltek meg Egyiptomban. Egy repteret akartak felrobbantani, saját magukkal együtt.

Súlyos merényletet hiúsítottak meg az egyiptomi Sínai-félsziget északi részén a fegyveres erők, az akció közben tucatnyi terroristával végeztek szombaton, mondták belbiztonsági források a kínai hírügynökségnek.

Néhány szélsőséges arra készülődött, hogy egy nagy merényletet hajtson végre el-Aris város repülőterétől nyugatra, amikor a fegyveres erők lecsaptak rájuk. Valószínűleg az ABM-csoport tagjai voltak. Egy motorkerékpáros öngyilkos merénylő a gyülekezők közé akart hajtani, hogy felrobbantsa őket és saját magát. A mesterlövészek végeztek velük.

A rajtaütés az egyiptomi hadsereg és belbiztonsági erők nagyszabású támadóakciója keretébe illeszkedik. Pénteken Rafahnál egy hasonló akcióban tíz szélsőségest öltek meg.

Egyiptomban azután lángoltak fel az összecsapások, hogy a hadsereg 2013. júliusában elmozdította az állam éléről Mohamed Murszi megválasztott iszlamista elnököt. A hatalomátvételt követő leszámolásnak több mint ezer halálos áldozata volt, és több ezer embert letartóztattak. A hadsereg és a biztonsági erők veszteségei is több száz főre rúgnak. A terrorakciók nagyobb részét a Sínai-félszigeten és Kairóban hajtják végre.

Az ABM-csoport nemrégiben felesküdött az Iszlám Állam nevű terrorszervezetre, és a nevét Színai Államra változtatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik