Nagyvilág

Kétszáz foglyot engedett el az Iszlám Állam

terrorizmus (terrorizmus, )
terrorizmus (terrorizmus, )

Nyolc hónapnyi fogva tartás után szabadon bocsátotta több mint kétszáz, a jazidi kisebbséghez tartozó foglyát az terrorszervezet.

Az iraki kurd önvédelmi erők (pesmergák) egyik parancsnoka arról számolt be, hogy a dzsihadisták 227 jazidit engedtek el hétfőn. A Reuters brit hírügynökség tájékoztatása szerint többnyire idős, beteg foglyokról van szó, akik hátráltathatták a szélsőséges csapatok mozgását. A kurd illetékes azt közölte, hogy az elengedett rabok között mintegy negyven gyerek volt.

A kiszabadult túszok csaknem mindegyike rossz egészségi állapotban van, és a bántalmazás és elhanyagolás jeleit mutatja, írja az MTI. Az Iszlám Állam fegyveresei az észak-iraki Kirkuk várostól délnyugatra hagyták magukra a foglyokat, a radikális iszlamisták nem adtak magyarázatot a túszok szabadon engedésére. A jazidiakat mentőautókkal és buszokkal szállították kórházba.

A jazidi kisebbség mintegy ötvenezer tagja menekült el tavaly augusztusban a szíriai határhoz közeli Szindzsár városából, miután az IÁ elfoglalta a várost a kurdoktól. A jazidiket a szunnita szélsőségesek “sátánimádóknak” tartják. Irakban a szekta hívei nagyrészt a Moszul környéki kurd lakosság köréből kerülnek ki, de kisebb közösségeik előfordulnak Szíriában, Iránban, Örményországban, Törökországban és Grúziában is. Becslések szerint mintegy 500 ezren vannak.

Az ősi gyökerekből táplálkozó monoteista vallásra hatással volt a zoroaszteri vallás, a kereszténység, sőt bizonyos mértékig az iszlám is. Ennek ellenére a szekta és a muzulmánok között régi ellentétek feszülnek. A közösségnek jelenleg három képviselője van az iraki parlamentben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik