Nagyvilág

Törökország: a kormánypárt az elnöki rendszer bevezetésével kacérkodik

Választási győzelmük esetén elnöki rendszer kiépítését helyezte kilátásba Törökországban a hatalmon lévő iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) elnöke, Ahmet Davutoglu miniszterelnök szerdai kampánynyitó beszédében.

Az országban június 7-én tartják a parlamenti választásokat. Minden közvélemény-kutatás magasan az AKP-t jósolja győztesnek, az azonban kérdéses, hogy a párt megszerzi-e az abszolút többséget a törvényhozásban, és így könnyűszerrel el tudja-e érni az alkotmány módosítását. Davutoglu szerdán a szavazatok 55 százalékának megszerzését tűzte ki célul.

Hatalomkiterjesztés

A miniszterelnök tavaly vette át a posztot az országot 2003 óta gyakorlatilag irányító Recep Tayyip Erdogantól, aki kénytelen volt az elsősorban protokolláris jogkörű államfői posztra váltani, mert az AKP szabályzata nem teszi lehetővé, hogy harmadszor is kormányfővé választhassák.

Erdogan azonban már jelezte, hogy hatalmának kiterjesztése érdekében alkotmánymódosításra törekszik majd.
Davutoglu kijelentette: elengedhetetlennek tartják, hogy “a közigazgatási szerkezetet egy elnöki rendszer keretei közé dolgozzák át”. Azzal érvelt, hogy a hatalmi harcok válságokhoz vezettek az országban, és az elnöki rendszer “lehetővé tenné, hogy megakadályozzák a viszálykodást”.
Megerősítette, hogy ezt alkotmánymódosítás útján érhetik el, és egyértelművé tette, hogy az AKP kezdeményezni is fogja, ha győz.

Ferenc pápa a gonosz mozgalmában

A kampánynyitó beszédben Davutoglu kitért Ferenc pápának az örmény népirtással kapcsolatos minapi kijelentésére, és azt mondta, hogy a katolikus egyházfő is csatlakozott ahhoz a “gonosz mozgalomhoz”, amely Törökország ellen szerveződik. A pápa múlt vasárnap a huszadik század első népirtásának nevezte az örmények elleni, száz évvel ezelőtti török vérengzést, pedig Ankara régóta elutasítja ezt a szóhasználatot.

Davutoglu a várakozásokkal ellentétben most nembeszélt a kurd konfliktusról. Ennek rendezése évtizedek óta a török kormányok fő törekvései között szerepel, és a kabinet 2012-ben béketárgyalásokba is kezdett a kurdokkal. Az ellenzéket erősítő kurd párt választási szereplése kulcsfontosságú lehet abban, hogy az AKP-nak sikerül-e megvalósítania terveit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik