Nagyvilág

Erdogan bekerült a török himnuszba

Attila és Szulejmán és Kemal Atatürk után ő az aranylánc utolsó láncszeme.

Vezérként dicsőíti Recep Tayyip Erdogan török elnököt az úgynevezett Új Törökország-himnusz, amely elsőként csendült fel egy hivatalos állami ünnepségen Ankarában, de még nem biztos, hogy valóban Törökország leendő hivatalos himnuszáról van szó.

A „mi vezérünkként” magasztalják

Az ankarai önkormányzat kosztümös zenekara pénteken, az Új Törökország Stratégiai Kutatóközpont megnyitóján, az elnök jelenlétében játszotta el a Hasan Celal Güzel író és volt politikus által komponált művet.

A nemzeti dal “a mi vezérünkként” (liderimiz) magasztalja az államfőt, majd olyan kimagasló történelmi személyiségek sorában említi, mint Attila hun király, I. Oszmán birodalomalapító, a Bizáncot elfoglaló Hódító Mehmed, I. Szelim, a Bécset is ostromló Nagy Szulejmán vagy a modern köztársaságot megalapító Mustafa Kemal Atatürk.

Az ünnepélyes dal a törökök hűségéről biztosítja az államfőt, akit egy aranylánc utolsó láncszemének nevez. A dicsőítő ének támogatja, hogy a jelenlegi parlamentáris rendszer helyett a teljes elnöki rendszert vezessék be Törökországban, miként azt Erdogan is akarja.

Fényesítik az Aranyalmát

A himnusz szövegére utalva Erdogan kijelentette, hogy “az Új Törökországért vívott harc a mi Aranyalmánk”. Az Aranyalma, más néven Piros Alma (Kizil Elma) a mitikus közép-ázsiai török föld jelképeként az oszmán birodalom idején a birodalmi törekvések, később a pántörök ambíciók (turánizmus) szimbólumának számított.

A Hürriyet Daily News hétvégi cikkéből nem derül, hogy a pénteki ankarai avatóünnepségen felcsendült dal Törökország leendő hivatalos himnusza-e.

Az nem éppen fülbesmászó indulót itt hallgathatja meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik