Nagyvilág

Tűzszünet van, mégis hat ukrán katona halt meg egy nap alatt

A két hónapja kihirdetett tűzszünet ellenére hat ukrán katona halt meg, és tizenkettő megsebesült az elmúlt 24 órában a kelet-ukrajnai válságövezetben.

Andrij Liszenko, a kijevi “terrorellenes” hadművelet szóvivője keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a Moszkva-barát szakadárok ez idő alatt 16-szor intéztek aknatámadást, kétszer ágyúzták, és háromszor harckocsilövegekből lőtték az ukrán katonák állásait. A “legforróbb” helyzet a Donyeck megyei Avgyijivka, Opitne és Piszki települések környékén alakult ki, ott történt a támadások több mint fele.

Liszenko tagadta a szakadárok állítását, amely szerint a hadsereg súlyos égési sérüléseket okozó, úgynevezett foszforos lövedékeket vetett volna be ellenük. Arról is beszélt, hogy az elmúlt egy napban 8 pilóta nélküli repülőgép (drón) jelent meg a térségben, és egyet közülük lelőttek az ukrán katonák – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Liszenko szerint a válságövezetben továbbra is ingatag a helyzet, a szakadárok szinte mindenhol támadják az ukrán katonákat a frontvonal mentén. Közben a szakadárok is ismétlődő tüzérségi támadásokkal vádolták az ukrán hadsereget.
A február 15-én életbe lépett tűzszünet ellenére a válságövezetből naponta érkeznek hírek különféle incidensekről, az ellenfelek pedig egymást vádolják a támadások gyakoribbá válása miatt.

A kijevi hírportál arról is hírt adott, hogy a délkelet-ukrajnai Mariupoltól 20 kilométerre keletre lévő Sirokine falunál taposóakna-robbanásban súlyosan megsebesült a Zvezda orosz tévécsatorna riportere, Andrej Lunyev. Az incidens idején a településen tartózkodtak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a tűzszünet betartását felügyelő koordinációs központ képviselői.

A tévé honlapján megjelent tájékoztató szerint az újságíró egy romos épületet tekintett meg, amikor egy rejtett akna huzalját érintette, s az működésbe lépett. Az újságíró nem viselt golyóálló mellényt, fején és alsó végtagjain súlyos sérüléseket szenvedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik