Élet-Stílus

Borsszórókat vetnek be a tüntetők ellen

Újabb eszközzel bővült a tömegoszlatás kelléktára Indiában: az ország északi részén fekvő egyik nagyváros rendőrsége arról számolt be, hogy a jövőben drónokról szórnak borsot az erőszakos tüntetők fejére.

India nyolcadik legnépesebb városának és az észak-indiai Uttar Pradesh állam központjának számító Lucknow rendőrfőnöke azt mondta, egységei eddig öt hasonló drónt teszteltek, ráadásul sikeresen, írja az MTI.

Jasaszvi Jadav helyi illetékes elmondta, sikerült megtanulniuk, hogyan manőverezzenek, hogy kellő pontossággal találják el a célpontokat, mi a teendő erős szélben és eltorlaszolt szakaszokon. A bors nem halálos, de nagyon hatékony a tömeg megfékezésében – tette hozzá.

A pilóta nélküli repülőgépeket nagyfelbontású kamerákkal szerelték fel, és két kiló borsot képesek szállítani egy kilométeres sugarú körben. A biztonsági erők darabonként közel 9600 dollárért (mintegy 2,6 millió forintért) vásárolták a drónokat, és április végétől helyezik őket üzembe.

Lucknow rendőrsége korábban már használt pilóta nélküli repülőgépeket megfigyelésre, elsősorban vallási felvonulások alkalmával. Az 1,2 milliárd lakosú, kontinensnyi országban naponta zajlanak tömeges megmozdulások, melyek többsége békés, azonban előfordulnak erőszakos összetűzések is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik