Nagyvilág

Előkelő társaságba kerülhet Áder János

áder, putyin (áder jános, vlagyimir putyin)
áder, putyin (áder jános, vlagyimir putyin)

A cseh és a görög államfő elmegy, Kim Dzosng Un szintén, Áder még hezitál. Talán kínai kollégája meggyőzi, ugyanis ő is ellátogat Moszkvába, a győzelem napi ünnepségre.

Írtunk már korábban Áder dilemmájáról. Ha elmegy, azt a nyugati közvélemény rosszul fogadja, ugyanakkor a magyar kormány és Moszkva között olyan viszony alakult ki az utóbbi két évben, ami nyomán elvárhatják a Kremlben, hogy ott legyen a magyar államfő is. Szimbolikus gesztusról van szó, de nincs köztes megoldás: a menést vagy a maradást keleten és nyugaton is hűségeskünek tekintik.

Egyébként Milos Zeman cseh államfő viszont bejelentette: el fog menni a parádéra, ugyanígy nyilatkozott a görög államfő is, így két EU-s államfő van, aki biztosra ígérte részvételét. Kína, India, Mongólia, Vietnam, Kuba, Dél-Afrika és Szerbia vezetője is elmegy, sőt ott lesz Kim Dzsong Un, Észak-Korea diktátora is.

A legfrissebb hírek szerint pedig Hszi Csin-ping kínai elnök-pártfőtitkára is ott lesz május 8-án Moszkvában, és részt vesz a győzelem napi ünnepségeken – erősítette meg hétfőn az orosz fővárosban a kínai kormány egyik tagja az államfő látogatásának hírét, írja az MTI.

Újra megkerestük a köztársasági elnök hivatalát, hogy utazik-e Áder, mihelyt válaszolnak, jelezzük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik