Nagyvilág

Áder János szerint a vízhiány is csak egy lehetőség

Áder János Koreában (Áder János Koreában)
Áder János Koreában (Áder János Koreában)

A Víz Világfórumon járt Dél-Koreában. Szeretné, ha magyar lenne az elnök.

A lehetőségeket is látni kell a vízválságokban és a vízügyi problémák kezelésében a politikai döntéshozóknak, nem csupán a problémákat, mondta Áder János államfő a dél-koreai Kjongdzsuban, a 7. Víz Világfórumon.

Áder János azt követően nyilatkozott hétfőn újságíróknak, hogy találkozott Benedito Bragával, a Víz Világtanács elnökével, Yvo de Boerral, a fejlődő országokat segítő Global Green Growth Intézet (GGGI) főigazgatójával, valamint Thomas P. Bostick altábornaggyal, az Egyesült Államok Szárazföldi Haderejének műszaki főnökével, műszaki csapatainak parancsnokával.

Az államfő üzleti, gazdasági lehetőségeket említett a vízproblémákkal kapcsolatban, de szerinte ezek kezelése egészségügyi, szociális, demográfiai kérdéseket is megoldhat. Most a kormányoknak és a nemzetközi szervezeteknek kell belátniuk, hogy a tudomány és a szakma rendelkezik a megfelelő eszközökkel a problémák jelentős részének megoldásához, a döntéshozóknak a forrásokat kell biztosítaniuk ehhez.

Áder János szeretné, ha a Víz Világtanács következő elnöke egy magyar szakember lenne, ezért tárgyalópartnereinek megfontolásra javasolta a világ vízproblémáival foglalkozó legjelentősebb testület novemberben megüresedő vezetői posztjára Szöllősi-Nagy András támogatását, aki jelenleg is a szervezet kormányzója. A köztársasági elnök szerint Magyarország számára is előnyös lenne a kiváló tudós és nemzetközileg is elismert szakember megválasztása, aki jelentős oktatói és szervezetirányítási tapasztalatokkal is rendelkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik