Nagyvilág

Áder még nem döntött, elmegy-e Moszkvába ünnepelni

áder, putyin (áder jános, vlagyimir putyin)
áder, putyin (áder jános, vlagyimir putyin)

Az EU-ból eddig a cseh és a görög államfő gondolta úgy, hogy szívesen nézegetne katonai parádét Moszkvában Kim Dzsong Un társaságában. A cseh államfőnek viszont saját országának kormánya szólt be.

Nagy dilemmát okoz több állami vezetőnek, hogy részt vegyen-e a május 9-i moszkvai katonai díszszemlén, amivel a második világháború befejezésének 70. évfordulóját ünneplik meg – írja a 444. Az orosz kormány minden idők legnagyobb katonai parádéját ígéri.

Még tavaly, a normandiai partraszállás 70. évfordulóján is egymás mellett vonult fel Barack Obama, Vlagyimir Putyin és Angela Merkel, most viszont az ukrajnai háború miatt nem akarnak menni a nyugati vezetők, hiszen különösen rosszul néz ki az orosz katonai erőfitogtatás akkor, amikor az orosz hadsereg megszállva tartja a Krímet és harcol Donyeckben. Ennek megfelelően már legalább egy tucat politikus visszautasította a meghívást.

 Kép: MTI

Milos Zeman cseh államfő viszont bejelentette: el fog menni a parádéra. Az Egyesült Államok prágai nagykövete egy interjúkérdésre válaszolva elmondta: szerinte borzasztó lenne, ha a cseh elnök volna az egyetlen EU-s vezető, aki részt vesz az ünnepségen. Zeman erre azt mondta: nem hagyja, hogy akármelyik nagykövet megmondja, hova utazzon, az amerikai diplomata előtt pedig ezentúl zárva van az elnöki hivatal kapuja.

A jobbközép kormány elhatárolódott a szociáldemokrata államfőtől. A miniszterelnök szerint Zemannak körültekintőbben kellett volna megszólalni, a kabinet pedig azt tervezi, hogy nem térítik meg utazási költségeit, ha elmenne Moszkvába. Ha megy, akkor fizesse zsebből – mondta a kormányfő. A nagykövet azt mondta: sajnálja, ha Zeman megsértődött, ő abban bízott, hogy jobban fogadja őszinteségét az elnök.

Ezen a szerdán a görög elnök is elfogadta a meghívást, így két EU-s államfő van, aki biztosra ígérte részvételét. Kína, India, Mongólia, Vietnam, Kuba, Dél-Afrika és Szerbia vezetője is elmegy, sőt ott lesz Kim Dzsong Un, Észak-Korea diktátora is.

Angela Merkel viszont kellemetlen helyzetbe került: ha távolmarad a rendezvénytől, azt úgy kommunikálhatják az ellenlábasok, hogy zavarja a kormányt, hogy a náci Németország legyőzését ünneplik. A dilemmát úgy oldotta fel, hogy a május 9-i díszszemlére nem megy el, másnap viszont Moszkvába látogat, ahol megkoszorúzza az ismeretlen katona sírját.

Áder János még nem döntött, mitévő legyen: ha elmegy, azt a nyugati közvélemény rosszul fogadja, ugyanakkor a magyar kormány és Moszkva között olyan viszony alakult ki az utóbbi két évben, ami nyomán elvárhatják a Kremlben, hogy ott legyen a magyar államfő is. Szimbolikus gesztusról van szó, de nincs köztes megoldás: a menést vagy a maradást keleten és nyugaton is hűségeskünek tekintik.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik