Nagyvilág

Katasztrófára figyelmeztetett Áder János

áder jános (áder jános)
áder jános (áder jános)

"A Földet kibillentettük egyensúlyi állapotából" - jelentette ki a köztársasági elnök.

Újabb és újabb figyelmeztetéseket kapunk a természettől, hogy ez így nem mehet tovább – jelentette ki Áder János a dél-koreai Teguban, a 7. Víz Világfórumon elmondott nyitó beszédében, amelyben a többi közt részletes nemzetközi megállapodás megalkotására tett javaslatot a közös vízgyűjtő területek használatára. A magyar köztársasági elnök a világ legjelentősebb vízügyi tanácskozásán felszólalva úgy ítélte meg: a helyi vagy regionális megoldások már nem elégségesek a vízügyi válságok és problémák kezelésére. Áder János ezért az ENSZ keretén belül született megoldásokat egy globális vízügyi szervezet felállításával tenné még hatékonyabbá.

Az államfő úgy fogalmazott, hogy “a Földet kibillentettük egyensúlyi állapotából”. Rámutatott arra is, hogy tíz év múlva csaknem kétmilliárd ember él majd vízhiányos területen, de az emberiség csaknem negyven százaléka már most is osztott vízgyűjtő területről szerzi be forrásait, közöttük sok helyen pedig már “elindult a marakodás”. A Világgazdasági Fórum az idei jelentésében a világot fenyegető legnagyobb kockázatként a vízügyi válságot jelölte meg – emlékeztetett az államfő, aki a Föld számos pontjáról hozott példákat arra, hogy már most jelentős probléma a víz kezelése, akár aszályról, akár áradásról van szó.

Dél-Korea “mellbevágó” adatait idézve kijelentette: jobb helyet nehezen találhattak volna a világfórumnak, mint a hol szárazsággal, hol pedig jelentős esőzéssel küzdő országban. Szólt Szíriáról is, ahol az aszály űzött mintegy másfél millió embert a városokba, ami társadalmi robbanásba, végül polgárháborúba torkollt. Újabb és újabb figyelmeztetéseket kapunk a természettől, hogy ez így nem mehet tovább – jelentette ki, hangsúlyozva a cselekvés fontosságát.Áder János szerint az emberiségnek nemcsak a probléma súlyosbodását kell elkerülnie, de “a részben általunk átalakított” helyzethez is meg kell tanulnia alkalmazkodni. Csak így kerülhetők el a vízszerzés érdekében folytatott háborúk, vagy az, hogy még több ember haljon meg szennyezett vizektől, hogy sok helyen elvesszen a jelenlegi élővilág.

A háromévente megrendezendő világfórum a vízzel kapcsolatos kérdések legnagyobb konferenciája. Az idei, Víz a jövőnk számára mottóval megrendezett tanácskozásra több mint százötven országból érkeztek jogalkotók, helyi vagy nagyobb területre rálátó döntéshozók. A konferencia április 17-éig tart.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik