Nagyvilág

Le Monde: Ózd a Jobbik előretörésének szimbóluma

A Jobbik arculatváltását mutatta be ózdi riportjában vasárnap a Le Monde: Janiczak Dávid polgármester éppen illik Vona Gábor elképzeléseibe, az új irány pedig sokat árthat a Fidesznek.

A francia Le Monde szerint Janiczak Dávid, Ózd polgármestere “az a szélsőjobboldali aktivista, aki a közbiztonságról olyan beszédet tud tartani, amellyel kivívja honfitársai szimpátiáját. Még akkor is, ha azok romák, mint a helyi lakosság jó egyharmada” – hangsúlyozta a tudósító.

Joelle Stolz szerint a 34 ezer lakosú város lett a felmérésekben a kormányzó jobboldal rovására fokozatosan javuló Jobbik politikai előtörésének szimbóluma. Több mint egymillió szavazó hagyta el az utóbbi hónapokban a Fideszt, egyötödük szívesen szavazna a Jobbikra. A Jobbik ózdi győzelme a választók radikalizálódásának a jele, amit a konzervatív stratégiák nem láttak előre a lap szerint. A munkáscsaládból származó polgármester azt mondja az embereknek, amit hallani szeretnének, reményt keltve az egykori ipari város újjászületéséről. A lap idézte Janiczakot, aki szerint “Isten támogatásával tudott ilyen fiatalon polgármesterré válni”. Azt is elmondta, hogy Ferenc pápától szeretne áldást kérni Ózdra, s míg a Fidesz számára a félelem a társadalmi összetartó erő, ő a szeretetet tekinti annak.

A cikk szerint Janiczak passzol a Vona Gábor által meghirdetett irányvonalhoz a párt szalonképessé tételére. A pártelnök kiskutyákat simogat a televízióban, és fel akar hagyni a Jobbikra jellemző antiszemita és cigányellenes retorikával. “Jóllehet a megbékélő hangnem nem tetszik a párt keménymagjának, kedves a választók számára. A Jobbik hirtelen elfogadható lehetőségként jelent meg a Fidesz-kormányzat elutasításának kifejezésére” – hívta fel a figyelmet a lap. Arra is emlékeztetett, hogy április óta Ózdon három lovas rendőr teljesít szolgálatot, a polgármester megfigyelő drónt kért a Belügyminisztériumtól és az önkormányzat egy börtön megépítéséről is döntött, amelynek megvalósításán több száz munkanélkülit foglalkoztatnának.

A Le Monde szerint Ózd a jobboldal és a szélsőjobboldal közötti szövetség laboratóriuma lehet, a polgármester méltatja is a választókörzet fideszes képviselőjét, mert százzal több közmunkahelyet tudott elintézni. A Fidesz országos szinten azonban elutasítja a Jobbik közeledését – írta a Le Monde.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik