Belföld

Tapolcai választás: visszanyalhat a Fidesz-fagyi

Sok tétje nincs a parlamenti logika alapján, de mégis: az utóbbi idők legizgalmasabb időközi választása jön vasárnap, három esélyes, mindhárman óriásit bukhatnak, ha nem nyernek.

A Fidesz Fenyvesi Zoltánt indítja, borzasztó szóvicc, de ringbe száll a jobbikos Rig Lajos is, illetve az MSZP-s, DK-s Pad Ferenc is. Veszprémben bukta a Fidesz a kétharmadot, a baloldali Kész Zoltán nyert, Tapolca és környéke becsületbeli ügy, ezt Orbán is elmondta, amikor ott járt.

A Hír24 a választási felvezetőjében megszólaltatta az esélyes pártok vezetőit, illetve egy politológust is, hogy tisztábban láthassunk a választásra ráfordulva. Levelet küldtünk Gyurcsány Ferencnek (DK) és Tóbiás Józsefnek (MSZP), Vona Gábornak (Jobbik) és Orbán Viktor (Fidesz) irodájának is, ugyanazokat a kérdéseket tettük fel, természetesen az adott pártra igazítva.

Gyurcsány: A DK nem 2018-ra készül

Az MSZP és a DK közösen indítja Pad Ferencet, így adódott a kérdés, hogy az ő győzelme mennyiben tolná Gyurcsányék és mennyiben Tóbiásék szekerét országosan. „A győzelem elsősorban a választóké lenne, akik a változásra szavaznak, jelezve, hogy elegük van az Orbán-kormány politikájából” – mondta Gyurcsány Ferenc, aki maga is a helyszínen járt a választás előtt. A baloldali győzelem a pártelnök szerint csak tovább erősíteni a kormányváltó hangulatot az országban, illetve az együttműködés-párti Gyurcsány állítja, Pad győzelme akár erősítheti és fel is gyorsíthatja ezt a baloldalon.


Fotók: Neményi Márton

Elemzők már korábban is írtak arról, hogy ha itt az ellenzék egyik pártja nyer, akkor hatalmas lépést tehetnek a „kormányváltó alternatíva” megtisztelő cím felé, a vesztes azonban jó időre háttérbe szorulhat. Gyurcsány szerint ők nem versenyeznek az MSZP-vel, ezért is a közös jelölt, de a DK „nem 2018-ra készül, mi jövőre előrehozott választásokat szeretnénk. Orbán Viktor és rendszere már úton van a bukás felé, ezért a demokratikus ellenzéki pártoknak ma a legfontosabb feladata, hogy felkészüljenek a kormányzásra.”

Természetesen kerestük a Pad Ferenc mögött álló MSZP-t és Tóbiás pártelnököt is, de ők cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Vona: apró lépésekben haladunk

A Jobbik elnöke is kampányolt a helyszínen, a pártnak is fontos, hogy jól szerepeljenek. A Hír24-nek Vona Gábor elmondta, valóban versenyeznek a baloldali pártokkal az ellenzéki oldalon, a „tapolcai választás ebben a kérdésben komoly szimbolikus jelentőséggel bír.” Egy esetleges vereség azonban a pártelnök szerint nem jelenti azt, hogy ki is szálltak volna a 2018-as versenyből. „Hosszú távon gondolkozunk. Apró lépésekkel haladunk előre. Biztos vagyok benne, hogy a 2014-es eredményhez képest mindenképpen erősebbek leszünk a választókerületben. Ha nem jönne össze a győzelem, akkor is megyünk tovább” – foglalta össze a vereség esetére készült forgatókönyvet a pártelnök.


Rig Lajos

A Jobbik mostanában kettős arcát mutatja, egyfelől ott a már megszokott cukikampány, másrészt pedig ott van a holokauszttagadó Kulcsár, sokak szerint ez a párt növekedésének a legfőbb korlátja. Ha elhagyják a mosolyelemeket, megmaradnak radikálisok, de ez a tömeg sosem lesz képest kormányt váltani, ha elkezdenek a jobbközép felé tolódni, lemondhatnak a széljobbos szavaztokról. Amikor rákérdeztünk erre a pártelnöknél, nem oldotta fel a dilemmát, csak annyit mondott, hogy „a Jobbik népparti stratégiájának pedig komoly tartalékai vannak még”, valamint hozzátette: okoznak még meglepetéseket.

Fidesz: ???

Kerestük Orbán Viktort is, Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnökön keresztül, de választ nem kaptunk. Mindenesetre a Fidesz és Fenyvesi korábban lemondta a tapolcai vitát, erről bővebben itt.

„A Jobbikon a legnagyobb a nyomás”

Reiner Roland, a Republikon intézet elemzője az időközi választás előtt a Hír24-nek elmondta, „ha a Fidesz nem nyer vasárnap, tovább erősödhet a párton belül a kritikus hangok, Veszprém ugyanis korábban hatalmas pofon volt.” Most nem akkora a tét, a kétharmad már oda, csak szimbolikus jelentőség van, de az óriási. De Reiner szerint mindezek ellenére „a Jobbikon a legnagyobb a nyomás.” Az MSZP és a baloldal ugyanis nyert Veszprémben és Újpesten is az időközi választáson, ha a Jobbik most is elbukik, „kipukkadhat a radikális lufi.”

Amennyiben a Fidesz nem húzza be a választást, „visszaüthet a választókerületi mérnökösködés”, állítja Reiner. Ugyanis a Fidesz korábban átrajzolta a választókerületek határait (erről a Republikon Intézet korábban írt egy elemzést, itt olvasható), ha most elbuknak, akkor egyfelől lehet azzal magyarázkodni, hogy lám, nem is feléjük lejt a pálya, másrészt nehéz lesz úgy tenni, mintha nem lenne komoly válságban a kormánypárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik