Nagyvilág

Vizes látogatásra megy Áder Kelet-Ázsiába

áder jános (áder jános)
áder jános (áder jános)

Hivatalos látogatásra Szingapúrba, Dél-Koreába és Mongóliába utazik kedden este Áder János köztársasági elnök – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-vel. Az államfőt felesége, Herczegh Anita is elkíséri kelet-ázsiai útjára.

Az államfő Szingapúrba találkozik Tony Tan Keng Jam köztársasági elnökkel, Li Hszien Lung miniszterelnökkel, valamint a parlament elnökével, Halimah Jacobbal.

A köztársasági elnök látogatást tesz a Marina Barrage Complex vízgazdálkodási létesítményben, és részt vesz a szingapúri Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási a Minisztérium előadásán. Áder János az A-Star tudományos központban is tájékozódik, és ellátogat a Garden by the Bay ökoparkba.

Az államfő nyitja meg a dél-koreai Daeguban megrendezendő 7. Víz Világfórumot, ahol kerekasztal-tanácskozásokon is részt vesz, valamint megbeszélést folytat Benedito Bragaval, a Víz Világtanács (WWC) elnökével, Yvo de Boerrel, a fejlődő országokat segítő Global Green Growth Intézet (GGGI) főigazgatójával. Ezt követően Áder János bilaterális tárgyaláson vesz részt Thomas P. Bostick altábornaggyal, az Egyesült Államok Szárazföldi Haderejének műszaki főnökével, műszaki csapatainak parancsnokával. Áder János Dél-Koreában találkozik Pak Gun Hje köztársasági elnökkel is.

Az államfőt Mongóliában ünnepélyes keretek között fogadja Cahjagín Elbegdordzs mongol köztársasági elnök. Áder János találkozik Csimedín Szaikhanbileg miniszterelnökkel.

Szingapúr Magyarország fontos gazdasági partnere a délkelet-ázsiai térségben, a látogatás a kereskedelmi kapcsolatok bővítését, a szingapúri eredetű magyarországi befektetések vonzását segítheti elő.

Szingapúr a fejlett vízgazdálkodási technológiáknak köszönhetően csökkentette a külföldi vízforrásoknak való kitettségét. Az ország élen jár az energiahatékonyság terén is, valamint a megújuló energiával foglalkozó cégek regionális központja.

Az Víz Világfórumot szervező ernyőszervezet, a Víz Világtanács (WWC) 1996-ban jött létre. Tagjai között tud professzionális technikai társaságokat, vállalatokat, bankokat és kormányzati és civil szervezeteket is. Csaknem háromszáz tagja között van a magyarországi Belügyminisztérium és a Fővárosi Vízművek is.

Mongóliában a korábbi évtizedekben magyar szakértők több mint kétezer kutat fúrtak az ország teljes területén. Az elmúlt évtizedekben kulturális és oktatási együttműködés is kialakult a két ország között, Mongólia emellett regionális hídfőállásként tekint Magyarországra. Mivel magyar államfő utoljára 1994-ben járt Mongóliában, a mongol fél régóta szorgalmazta az elnöki látogatást. Cahjagín Elbegdordzs mongol köztársasági elnök tavaly látogatott Magyarországra.

Az államfő és kísérete április 16-án tér vissza Magyarországra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik