Nagyvilág

Semjén Zsolt kedvenc hobbiját fúrnák meg Máltán

fegyver (fegyver, pisztoly, )
fegyver (fegyver, pisztoly, )

A költöző madarak levadászása évszázados hagyományának vethet véget Máltán egy népszavazás, amelyet a tavaszi madárvadászat tilalmáról tartanak.

Málta tranzitállam az Afrika és Európa között vonuló madarak számára, könnyű célpontok így a vadászok számára. Bár az elmúlt másfél évszázadban ez már a hetedik népszavazás a témában, ezt ezúttal aláírásgyűjtés nyomán írták ki, és a közvélemény-kutatások a madárvédők győzelmét látszanak előrevetíteni.

Az Európai Unió egyik irányelve tiltja ugyan a tavaszi madárvadászatot, de Málta minden évben korlátozott időtartamú felmentést kér a tilalom alól, hogy népes vadászközössége megtizedelhesse az afrikai telelőhelyükről európai szaporodási helyükre visszatérő gerléket és fürjeket, amelyek elejtésére az őszi vadászszezon nem alkalmas.

Puskák és galambok gerlék

A kéthetes periódusban a 14 ezer máltai vadász elvben együttesen 11 ezer gerlét és 5000 fürjet ejthet el, fejenként naponta legfeljebb kettőt, idényenként négyet.

A tavaszi madáröldöklést évről évre élesebb bírálatok érik. “A vonuló gerléket és fürjeket a Szahara fölött kétszer megtett kimerítő útjuk végén, röviddel a költőhelyük elérése előtt, a szaporodásra való felkészülés közben lövik le” – indokolta a népszavazási kezdeményezést Mark Sultana, a Spring Hunting Out természetvédő szervezet szóvivője.

Az ellenzők szerint a vadászok egyrészt nem tartják be a kilövési kvótákat, másfelől nemcsak az engedélyezett két fajra, hanem védett madarakra is vadásznak, így sarlósfecskére, vörösvércsére, rétihéjára, sárgalábú sirályra és gólyára is.

Tavaly szeptemberben a kormány lefújta az őszi vadászszezont, miután bizonyítást nyert, hogy vadászok védett gólyákat is elejtettek. A vadászati stop erőszakossá fajult utcai tüntetésekhez vezetett, amelyek során számos vadászt letartóztattak.

A szombati referendumot az után írták ki, hogy a vadászat betiltását követelő petíciót 44 ezer ember, a választásra jogosult polgárok több mint 10 százaléka írta alá. A népszavazás akkor lesz eredményes, ha eléri az 50 százalékot a részvétel, de Máltán viszonylag magas, 70 százalékos szokott lenni a részvételi arány a választásokon.

Igenek – nemek

Ha a népszavazáson a nemek győznek, az azt jelenti, hogy “lőttek” az április 17-én, kedden kezdődő tavaszi madárvadászatnak.

Az igenekért küzdő vadászszövetség attól tart, hogy egy esetleges tavaszi puskacsend csak a kezdetét jelentené egy szélesebb körű vadászati tilalomnak, amely a végét jelenthetné egy mélyen a múltban gyökerező hagyománynak.

Joseph Muscat miniszterelnök és Simon Busuttil ellenzéki vezető is a vadászati lehetőség fenntartását pártolja (és Semjén Zsolt is, ha tud erről – a szerk.)

A máltai madárvadászati népszavazás eredménye vasárnap hajnalra várható, írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik