Nagyvilág

Montenegró elnöke mégsem megy Moszkvába, Áder kivár

Áder (Áder)
Áder (Áder)

Az orosz diplomácia által bejelentett névsorral ellentétben a Szerbiáról levált állam vezetője nem lesz ott a győzelmi ünnepségen. Áder János még nem adott választ.

A második világháborúban aratott győzelem hetvenedik évfordulóján Filip Vujanovic, Montenegró köztársasági elnöke a podgoricai megemlékezésen mond beszédet – közölte az ünnepség szervezéséért felelős bizottság, amelyet a podgoricai sajtó idézett szerdán.

A bejelentés váratlan volt, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ugyanis a közelmúltban jelentette be, hogy eddig 26 magas rangú külföldi vendég erősítette meg a részvételét a május 9-i moszkvai ünnepségen, közöttük Montenegró vezetője is.

A történelmi szerb-orosz barátság tükrében az viszont nem meglepő, hogy Tomislav Nikolic szerb elnök az elsők között erősítette meg részvételét a moszkvai megemlékezésen, sőt szerb katonák is felvonulnak a díszszemlén.

A magyar államfő eddig még nem döntött. A Köztársasági Elnöki Hivatalt ugyanis megkereste a Népszabadság, de a keddi lapzártájukig nem érkezett válasz. Az államfő hivatalától azt is megkérdezték, ha a május 9-i esemény előtt egy hónappal még nem született döntés, akkor ez mikorra várható, és mit mérlegel az elnök, tudva, hogy a meghívás elfogadása és elutasítása is rejt diplomáciai kockázatokat. A KEH Sajtóigazgatósága azonban a válasz megküldéséig türelmet kért.

 
Áder János a Putyin-találkozó előtt (Fotó: MTI) 

Az ünnepségen orosz várakozások szerint jelen lesz a görög miniszterelnök, a ciprusi elnök, a cseh elnök, a szlovák miniszterelnök, Bosznia-Hercegovina államvezetésének egyik tagja, illetve képviselteti magát Izland, Macedónia, Norvégia, Kína, India, a Dél-afrikai Köztársaság, Mongólia, Vietnam, Kuba és Észak-Korea is.

Ugyanakkor Barack Obama amerikai és Francois Hollande francia elnök, valamint David Cameron brit miniszterelnök, illetve Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke már jelezte, hogy nem kíván részt venni a moszkvai ünnepségeken. A 70. évforduló alkalmából Angela Merkel német kancellár ugyan Moszkvába látogat, de egy nappal a győzelem napi ünnepség után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik