Belföld

Kevesebbért őrizhetik Ádert

áder jános (áder jános)
áder jános (áder jános)

Csökkenhet az államfő védelmét eddig a Terrorelhárítási Központban, áprilistól azonban a készenléti rendőrség keretében végzők illetménye.

Ennek oka az, hogy ugyanis az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága nem támogatta azt a módosítást, amely a jövedelmük értékének megőrzését célozta volna. Áder és a TEK szakításáról itt írtunk korábban.

A bizottság mai ülésén hosszas vita alakult ki a rendvédelmi feladatokat ellátók szolgálati jogviszonyáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban, írja az MTI. Az ellenzéki politikusok, köztük Harangozó Tamás (MSZP) bírálta, hogy a kormány és a kormánypárti képviselők sem támogatják azt a változtatást, amely a rendőrségnél szolgáló személy- vagy objektumvédelmet ellátóknak a meglévő pótlékon túl további 100-650 százalékos pótlék nyújtását tenné lehetővé.

Bírálta azt is, hogy míg a kormánytisztviselői kar esetében kormányzati támogatással olyan változtatást fogadtak el, amely lehetővé teszi, hogy a kar tisztségviselői és a szakszervezeti vezetők között ne álljon fel összeférhetetlenség, a rendvédelem esetében ezzel ellentétes szabályt alkotnának. Nem értett egyet azzal az elfogadott változtatással sem, amely szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat tagjai akár az ügyészséghez is átvezényelhetők lennének, mert így bár szervezetileg elválik egymástól a felderítő és nyomozati munka, a személyek esetében létrejöhet az összefonódás.

Felkai László, a Belügyminisztérium államtitkára a felvetésekre úgy reagált: a személy- és objektumvédelmet ellátókat megilleti egy hasonló mértékű pótlék, a vitatott módosítás egy ezen túli bérnövekményt jelentett volna. Mint mondta, ezt a többi közt azért nem támogatják, mert az új szervezetben akár bérfeszültséggel is járna. Közölte ugyanakkor, hogy ez mindössze 4-5 százalékos, összegszerűen 15-40 ezer forintos bércsökkenést jelentene esetükben, amelyet fizetésükhöz mérten nem ítélt jelentősnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik