Nagyvilág

Jöhet az egységes Ciprus

Nikosz Anasztasziadisz (Nikosz Anasztasziadisz, ciprus, )
Nikosz Anasztasziadisz (Nikosz Anasztasziadisz, ciprus, )

Heteken belül újrakezdődhetnek a Ciprus újraegyesítéséről szóló tárgyalások - közölte az ENSZ ciprusi különmegbízottja.

Espen Barth Eide sajtótájékoztatóján elmondta, “néhány héten belül” újrakezdődhetnek az ENSZ égisze alatt zajló tárgyalások. Elmondása szerint Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök és Dervis Eroglu észak-ciprusi államfő abban állapodtak meg, hogy az április 19-i észak-ciprusi választások után újrakezdik az egyeztetéseket, írja az MTI.

A norvég diplomata kedden találkozott a felekkel, akik szerint a “körülmények jelenleg megfelelőek” a tárgyalások újrakezdéséhez.

Az évtizedek óta megosztott Ciprus újraegyesítésről folyó tárgyalásokat tavaly októberben függesztették fel a sziget partjai közelében talált hatalmas földgáz- és olajkészletek kitermelési jogairól szóló vita miatt.

Ciprus 1974 nyarán egy görög puccskísérletet követő török invázió nyomán kettészakadt a törökök lakta északi és a görögök lakta déli részre. Az északi részen 35 ezer török katona állomásozik. Az Európai Uniónak csak a sziget déli része – a Ciprusi Köztársaság – a tagja. A szigetország partjainál talált hatalmas földgáz- és olajkészletek kitermelési jogairól vita van Ciprus görög és török közössége között.

A sziget megosztottsága több szempontból is hátrányos az érintett felek számára. A helyzet megoldatlansága állandó akadályt jelent például Törökország 2005 óta húzódó uniós csatlakozási folyamatában, mivel az EU-tag Ciprus blokkolja a kulcsfontosságú csatlakozási fejezetek lezárását. Ciprus újraegyesítése megkönnyítené továbbá a sziget körüli tengerfenéken rejlő energiahordozók kiaknázását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik