Nagyvilág

A békét sürgette a pápa Rómában

róma (róma)
róma (róma)

Zuhogó esőben kezdte meg az egyházfő húsvét vasárnapi szentmisét a római Szent Péter téren. Ferenc pápa a bazilika előtti szabadtéri, de fedett oltárnál mutatta be a Krisztus feltámadását ünneplő ceremóniát - számolt be az MTI. Szíriában, Irakban, a Szentföldön, Kenyában és Ukrajnában is békét sürgetett délben elmondott beszédében.

Az emberekkel teljesen megtelt téren a hívők esernyőkkel a kezükben álltak. Kiemelt volt a biztonsági készültség: a zarándokokat a rendőrök csoportokban engedték be a Szent Péter térre, és biztonsági folyosókat is szabadon hagytak.

Ferenc pápa a békét szorgalmazta Líbiában, Jemenben, Nigériában, Dél-Szudánban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, és elismerően szólt az Iránnal elért nemzetközi atommegállapodásról.

Az egyházfő elítélte a rabszolgatartást, az ember- és kábítószer-kereskedelmet, valamint a megfogalmazása szerint a világot uraló fegyverkereskedelmet. Beszéde után Ferenc pápa Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és világra.

Az idei húsvéti szentmisén – a Szent Péter téri árkádok alá húzódva – nagyon sok hajléktalan is részt vett. Néhányan a földön fekve, takarókba burkolózva hallgatták Ferenc pápa szavait.

Élő közvetítés Rómából itt:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik