Nagyvilág

Ferenc pápa: Ne tagadjuk le a problémákat!

ferenc (ferenc, )
ferenc (ferenc, )

Krisztus feltámadásának és a húsvéti misztériumnak a mai emberhez szóló üzenetéről beszélt homíliájában Ferenc pápa nagyszombat este, az általa a római Szent Péter-bazilikában vezetett húsvéti virrasztás szertartásán. Az egyházfő tíz hívőt a keresztség és a bérmálás szentségében részesített.

Ferenc pápa úgy fogalmazott, Krisztus halálának éjszakáját a félelem és a fájdalom uralta. Miközben azonban a férfiak bezárkóztak, a nők voltak azok, akik hajnalban Krisztus sírjához siettek és elsőként léptek be az üres sírba. Az asszonyok szembesültek elsőként a feltámadás misztériumával, amelynek megértéséhez nem magas végzettség szükséges, hanem az, hogy “képesek legyünk befogadni a csodát és meghallani a csendet”.

“Ne zárkózzunk be önmagunkba, ne fussunk el az elől, amit nem értünk, ne hunyjunk szemet a problémákkal szemben, ne tagadjuk le őket” – hangoztatta Ferenc pápa. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a krisztusi misztérium megértéséhez alázat kell, önmagunk lealacsonyításával és a büszkeségünkről való lemondással. “Ismerjük fel, kik vagyunk (…) lépjünk túl kényelmes biztonságunkon, lustaságunkon és közönyünkön, amelyek fékeznek bennünket” – mondta Ferenc pápa.

A vigília több mint kétórás szertartása a Szent Péter-bazilika átriumából indult, ahol Ferenc pápa megszentelte a tüzet és meggyújtotta a húsvéti gyertyát. A gyertyát tartva a kezében Ferenc pápa és bíborosok és püspökök a Szent Péter-bazilika főoltáráig vonultak. A bazilika a szertartás elején sötétbe borult, csak az egyházfő által vitt húsvéti gyertya és hívők kezében tartott hétezer mécses világította meg. Amikor Ferenc pápa a főoltárhoz ért fokozatosan kapcsolták fel a bazilika világítását, majd a Krisztus feltámadását hírül adó énekre a bazilikát fényár árasztotta el.

A húsvéti virrasztáson többek között a világban hitükért üldözött keresztényekért imádkoztak. A katolikus egyházfő a Colosseumnál Nagypéntek este tartott keresztút végén mondott beszédében is azokról beszélt, akiket a hitükért “üldöznek, lefejeznek, keresztre feszítenek a szemünk láttára és cinkos hallgatásunkkal”.

Ferenc pápa a szertartáson tíz hívőt részesített a keresztség és a bérmálás szentségében: négy olaszt, három albán, egy portugál, egy kambodzsai és egy kenyai férfit és nőt. A legfiatalabb egy 2002-ben született kambodzsai lány, a legidősebb egy 1948-as kenyai nő volt.

A Szent Péter tér és a Vatikán környékét szombat délutántól lezárták a gépkocsiforgalom előtt. Kiemelt a biztonsági készültség többek között az Iszlám Állam dzsihadista terroristáinak korábbi fenyegetései miatt. A hívőket azonban a zuhogó eső sem riasztotta el: hosszú sorokban álltak, hogy bejussanak a nagyszombat esti vigíliára és tízezreket várnak a Szent Péter térre a Ferenc pápa pontifikálta húsvét vasárnapi ünnepi szentmisére is. Délben az egyházfő húsvéti üzenetét mondja el, majd Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik