Nagyvilág

Vasúti sztrájk bénítja meg Portugáliát

Sinek(960x640).jpg (vasúti sínek, sín, vasúti pálya, )
Sinek(960x640).jpg (vasúti sínek, sín, vasúti pálya, )

Komoly zavarokat okoz Portugália vasúti közlekedésében a mozdonyvezetők és jegykezelők sztrájkja.

A húsvéthoz időzített négynapos munkabeszüntetés csütörtökön kezdődött, és több mint egymillió utast érint, írja az MTI.

A mozdonyvezetők szakszervezete (SFRCI) a fizetett ünnepnapokért járó pótlékok kifizetését követeli. Luis Bravo szakszervezeti elnök összességében tízmillió eurót kér számon a vállalaton elmaradt pótlékok címén, vannak olyan esetek is, amikor 1996-ra nyúlik vissza a követelés.

A portugál államvasút (CP) szóvivője közölte, hogy a menetrendhez képest pénteken minden ötödik, előző nap pedig minden tízedik vonat közlekedett az egész országot tekintve. A nagysebességű és a nemzetközi vonatok többsége rendben közlekedett mindkét nap, a városi és regionális vasúti forgalom viszont szinte teljesen megbénult.

A vasutas szakszervezeteket az is nyugtalanítja, hogy a kormány március végén elindította a vasút teherszállítási ágazatának (CP Carga), valamint a pályafenntartásért felelős cégnek (Emef) a privatizálását. A kormány reményei szerint mindkét vállalat esetében teljes egészében le tudják zárni a privatizációs folyamatot az ősszel esedékes parlamenti választásokig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik