Nagyvilág

Lezuhant repülő: eljárás indulhat a Lufthansa ellen

A német szabályozással ellentétben a francia büntetőjog lehetőséget ad arra, hogy eljárás alá vonják az érintett légitársaságokat.

A Focus című német lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint a francia hatóságok fontolgatják, hogy megteszik ezt a lépést.

„Ez biztosan meg is történik majd” – válaszolta a lap megkeresésére a katasztrófa körülményeinek vizsgálatát vezető marseille-i ügyész, Brice Robin irodája.

A Focus szerint Németországban egyre hangosabb a bírálat a pilótajelölteknek előírt pszichológiai alkalmassági vizsgálattal szemben. A német repülési és űrkutatási központ (DLR) nevű, állami fenntartású kutatóintézet által kidolgozott vizsgálatra, az úgynevezett DLR-tesztre a jelentkezők rendszerint előkészítő szemináriumokon készülnek fel, amelyeken megtanulják, hogy miként állítsák be személyiségüket úgy, hogy megfeleljenek a vizsgán.

Az egyebek között szerepjátékokból és interjúkból álló vizsgálat így nem ér semmit – mondta a lapnak egy tapasztalt pilótakiképző, Michael Hanke, aki szerint a jelentkezők nagy részét pszichológusok készítik fel jó pénzért a tesztre, amely ennél fogva csupán „pszichológus küzdelme pszichológussal”, és nem pályaalkalmassági vizsgálat.

Ideggyógyásznak és pszichiáternek is panaszkodott

A Der Spiegel című hírmagazin – a szombaton megjelenő számából az online kiadásban előzetesen közölt – beszámolója szerint megtudta, hogy a Germanwings-gép másodpilótája a katasztrófa előtti időszakban legkevesebb öt szakorvossal, ideggyógyászokkal és pszichiáterekkel konzultált lelki panaszairól, erről ide kattintva olvashat részletesebben.

Az ügyben a francia hatóságok felkérésére eljáró düsseldorfi ügyészség megállapításai alapján a másodpilóta, Andreas Lubitz mindent megtett azért, hogy kigyógyuljon pszichés bajaiból, ugyanakkor valószínűleg igyekezett elkerülni, hogy bármely szakorvos pontos képet alkosson depresszív időszakainak gyakoriságáról, időtartamáról és súlyosságáról – írta a Der Spiegel.

Korábban megtalálták a második fekete dobozt is, az első értékelések szerint is szándékosan pusztította el a repülőgépet a Germanwings német légitársaság múlt héten az Alpokban lezuhant utasszállító gépének másodpilótája – közölte a légi baleseteket vizsgáló francia hivatal (BEA).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik