Nagyvilág

Homofóbia, vallásszabadság és pizza

crystal-o-conor(960x640).jpg (homofóbia, pizzéria, usa, )
crystal-o-conor(960x640).jpg (homofóbia, pizzéria, usa, )

Keresztény hitére hivatkozva tagadta meg azonos nemű párok kiszolgálását egy pizzéria tulajdonosa. Sokan egy új, az abszolút vallásszabadságot támogató törvényt kárhoztatnak. Az állam visszakozik.

Az egyik tulajdonos homofób megnyilvánulása vezetett egy sikeres pizzéria bedőléséhez Indianában. A walkertoni Memories Pizza napokkal az után volt kénytelen lehúzni a rolót, hogy Crystal O’Connor, az egyik társtulajdonos egy tévéműsorban azt mondta, soha sem vállalnák el, hogy azonos nemű emberek esküvőjére készítsenek ételeket:

„Ha bejönne hozzánk egy meleg pár, és azt kérnék, süssünk nekik pizzákat az esküvőjükre, nemet kellene mondanunk, hiszen miénk egy keresztény vállalkozás” – nyilatkozta, majd kifejtette: „mi nem diszkriminálunk senkit, de nekem, és a családomnak megvan a magunk hite, ahogy mindenkinek joga van a sajátjához”.

 Crystal O’conor (kép: abc57 News)

Másnap telefonon és a közösségi portálokon is áradni kezdtek az üzletbe a negatív, eseteként fenyegető kommentárok – írja a The Wrap. A másik tulajdonos Kevin O’Connor, akiről nem tudni pontosan milyen rokoni szál fűzi Crystalhoz, de teljesen egyetértett a nő kijelentéseivel, azt mondta ideiglenesen zárták be a boltot, de nem nyitnak ki addig, amíg el nem csendesednek az indulatok.

Az ügy egy érzékeny téma nyomán robbant ki. Indianában a múlt héten egy olyan jogszabályt fogadtak el a vallásszabadság védelmében, amelynek célja, hogy megvédje a magánszemélyeket és a cégeket minden olyan tagállami és önkormányzati szabálytól és előírástól, amely súlyosan sérti hitbéli meggyőződésüket.

A törvény, a bírálói szerint alkalmas a diszkrimináció támogatására, mivel ezentúl, bárki indokolhatja vallási meggyőződéssel a kirekesztő magatartását. Az Egyesült Államokban pont amiatt bontakozott ki országos felháborodás, mert a törvény jogalapot teremtett arra, hogy egyes vállalkozások ne szolgálják ki az azonos nemű párokat. Emiatt több nagyvállalat – köztük a Wal-Mart és az Apple – is tiltakozott,  a Wilco rockzenekar lemondta az indianapolisi fellépést és több demokrata kormányzó csatlakozott a New York állam élén álló Andrew Cuomóhoz, aki megtiltotta a hivatalos utazásokat Indiana államba – írta korábban az MTI.

A hatalmas társadalmi nyomás hatására az indianai törvényhozás bejelentette, hogy módósítani fognak a vallásszabadságról szóló jogszabályon, hogy azt senki ne használhassa az azonos nemű párok diszkriminálására – írja a USA Today.

Az indianai vallásszabadságról szóló törvény talaján egészen másfajta vadhajtások is szárba szökkentek. Mint arról korábban beszámoltunk, ez a jogszabály tette lehetővé, hogy bejegyezzék az első marihuána egyházat. Bár Indiana államban illegális a marihuána fogyasztás, a hívek mégis élhetnek cannabis származékokkal, arra hivatkozva, hogy ez a vallásuk része.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik