Nagyvilág

Ellenséges szén fűti Ukrajnát

donyecki bánya (donyeck, bánya)
donyecki bánya (donyeck, bánya)

Az ukrajnai hőerőművek elegendő szenet kapnak a szakadárok által megszállt területekről a stabil üzemeltetés biztosítására – jelentette be a kijevi kormány energetikai minisztere.

Ukrajna jelenleg nem szorul importra, mivel a hazai bányák elegendő, napi közel 15 ezer tonna szenet produkálnak, ami elegendő az energiatermeléshez, sőt a nemzetgazdaság más ágazatainak is jut belőle. „Az ellenség által megszállt területekről elsősorban antracit-szén érkezik. Áprilisban ebből a fűtőanyagból mintegy félmillió tonnára számíthatunk” – mondta sajtótájékoztatóján Volodimir Demcsisin.

Az energiaügyi tárca vezetője azzal igyekezett magyarázni a szokatlan ügyletet, hogy a szakadárok által birtokolt területeken üzemelő bányák tulajdonképpen az ország más vidékein vannak bejegyezve, és a tőlük származó szén vételárát – úgymond – közvetlenül a bányászok fizetési számláira utalják át.

Az úgynevezett Donyecki Népköztársaság sajtója épp a napokban vetette Kijev szemére a tényt, hogy miközben Oroszországot folyamatosan agresszornak titulálja, az ukrán kormány kétségbeesetten próbál újabbnál újabb engedményeket kikönyörögni a Kremltől az orosz földgáz vételárát illetően.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik