Nagyvilág

Dzurinda Porosenko tanácsadója lesz

Mikulás Dzurinda kétszeres volt szlovák kormányfő és külügyminiszter az ukrán államfő külügyi tanácsadóinak egyike lesz.

“Az ajánlatot tegnap kaptam és rövid megfontolás után úgy döntöttem, hogy elfogadom” – mondta az exkormányfő. Ukrajnában kulcsfontosságú politikai és gazdasági reformok megvalósításában kell majd segédkeznie.

Az ex-pénzügyminiszter is Ukrajnának dolgozik

Dzurinda szerint Szlovákia – mivel már átesett a gazdasági átalakulás ezen időszakán – példamutató lehet Ukrajna számára, amely – mint mondta – “a nyugathoz akar tartozni és nagy megújulásra van szüksége.”

Mikulás Dzurinda rövid időn belül már a második volt szlovák kormánytag, aki tanácsadói szerepet vállal a jelenlegi ukrán vezetésben. Idén februárban Ivan Miklos kétszeres volt pénzügyminiszter, a szlovákiai nagyprivatizáció levezénylője jelentette be, hogy főtanácsadói posztot vállalt el Natalija Jareszko ukrán pénzügyminiszter mellett. Miklos szerint az ő feladata a helyi adórendszerrel összefüggő kérdések megoldása, illetve a költségvetés átszervezése lesz.

Szlovákiában már nem igazán aktívak

Mikulás Dzurinda és Ivan Miklos alapító tagjai és meghatározó egyéniségei voltak a szlovák jobboldal egykoron meghatározó – ám az elmúlt években szinte teljesen lemorzsolódott – pártjának, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Pártnak (SDKÚ-DS), több egymást követő szlovák kormányban egyidejűleg vállaltak szerepet. Mikulás Dzurinda kormányaihoz köthető Szlovákia európai uniós tagfelvétele, illetve NATO-csatlakozása is. Ivan Miklos neve ugyanakkor külföldön leginkább a szlovákiai nagyprivatizáció levezénylésével, az egykulcsos adórendszer bevezetésével, valamint Szlovákia euróövezeti csatlakozásának előkészítésével kapcsolatban vált ismertté.

A két politikus tavaly nyáron együtt lépett ki az SDKÚ-DS-ből és bár parlamenti képviselői mandátumukat megtartották, azóta nem voltak különösebben aktívak a szlovák politika élvonalában. Mindeközben anyapártjuk lemorzsolódása tovább folytatódott, az azóta eltelt egy évben a Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Pártot szinte az összes közvélemény-kutatás a parlamenti küszöb alatt mérte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik