Nagyvilág

Porosenko kész népszavazásra bocsátani Ukrajna föderalizációját

Petro Porosenko (Petro Porosenko, ukrán, elnök)
Petro Porosenko (Petro Porosenko, ukrán, elnök)

Ugyanakkor meg van győződve arról, hogy a választók el fogják ezt utasítani.

Oroszország és a Kelet-Ukrajnát megszállás alatt tartó szakadárok részéről is többször elhangzott a követelés, hogy Ukrajna Oroszország mintájára váljon szövetségi állammá – az ukrán elnök kedden azt mondta: nyitott arra, hogy erről népszavazás döntsön, csakúgy, mint az orosz nyelv második államnyelvvé emeléséről.

Petro Porosenko ugyanakkor hozzátette: meggyőződése, hogy a választók ezt határozottan el fogják utasítani. A kormány korábban is azon az állásponton volt, hogy egy ilyen lépés nem szolgálná Ukrajna érdekét, az országnak egységesnek kell maradnia, de ígéretet tettek arra, hogy decentralizálják a hatalmat és a régiók lényegesen nagyobb önállóságot kapnak.

Porosenko a csernyihivi egyetemistákkal tartott beszélgetésen azt mondta: Oroszország arra építi a terveit, hogy az ukrán konfliktuskereső nép és saját magát fogja megsemmisíteni. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a kelet-ukrajnai konfliktusban harcoló ukrán egységek tagjainak 62 százaléka orosz ajkú. „Ez nem zavarja őket abban, hogy ugyanúgy szeressék Ukrajnát, mint én teszem azt ukrán nyelven” – jelentette ki az elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik