Nagyvilág

22 milliárd dollárért épít atomerőművet Törökország

A török parlament megszavazta azt a törvényt, amelynek értelmében megépülhet az ország második atomerőműve japán és francia vállalatok közreműködésével - jelentette csütörtökön honlapján a GDF-Suez francia energiavállalat.

A 4800 megawatt teljesítményű atomerőművet a Fekete-tenger parti Sinop városában a japán Mitsubishi Heavy Industries (MHE), az Itochu Corporation és a francia GDF-Suez építi 22 milliárd dolláros (6072 milliárd forintos) költséggel, és a tervek szerint 2023-ban, éppen a török köztársaság megalapításának 100. évfordulóján helyezik üzembe. Az atomerőmű az MHE és a francia Areva által kifejlesztett Atmea1 reaktorokkal működik majd.

Bár a létesítmény felhúzásához a szerdán elfogadott törvény jogi keretet biztosít, a tényleges építési munkálatok megkezdéséhez szükség van a hazai és nemzetközi szabályozó szervek jóváhagyására is.

Az eurázsiai ország első atomerőművének építési munkálatai a dél-törökországi Akkuyuban várhatóan idén áprilisban indulnak meg. Az orosz kivitelezésű atomerőmű négy, egyenként 1200 megawattos reaktorral működik majd, amelyek évente összesen 35 milliárd kilowattóra áramot tudnak termelni. A projekt becsült költsége 20 milliárd dollár (5520 milliárd forint).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik