Nagyvilág

Háborús bűn lehetne az újságírók megölése

jemen (jemen)
jemen (jemen)

Ezt szeretné az AP elnök-vezérigazgatója.

Háborús bűntettnek akarja minősíttetni újságírók meggyilkolását vagy túszul ejtését az AP amerikai hírügynökség elnök-vezérigazgatója. Gary Pruitt Hongkongban javasolta ezt a Külföldi Tudósítók Klubjában. 

Pruitt szerint korszerűsíteni kell a nemzetközi jogot az újságírók védelmében, akik konfliktusövezetekből tudósítanak, és egyre inkább szélsőséges csoportok célpontjaivá válnak. Mint mondta, régebben a PRESS feliratú mellény vagy autó védelmet nyújtott, mert a riportereket a konfliktus fejleményeiről beszámoló, független civileknek tekintették a harcoló felek, mostanra azonban Pruitt szerint a felirat oltalom helyett inkább fokozza a fenyegetettséget, mert célponttá tesz.

Szerinte a szélsőséges erőknek nincs szükségük a sajtó embereire, mivel inkább a közösségi médiát használják üzeneteik terjesztésére.

A tavalyi különösen gyászos év volt az AP-nek: négy bedolgozó újságírója vesztette életét. A világon 2014-ben összesen 61 újságírót öltek meg munka közben, ami ezer fölé emelte az 1992 óta meggyilkolt sajtómunkások számát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik