Nagyvilág

Bombázzák az Iszlám Államot az ostromlott iraki városnál

Bagdad kérésére az amerikai vezetésű terrorellenes koalíció harci gépei megkezdték a légicsapásokat az iraki Tikrítben az Iszlám Állam állásai ellen, támogatást nyújtva a város visszafoglalásáért harcoló iraki erőknek.

James L. Terry amerikai tábornok szerint a célzott légicsapásokkal meg akarják semmisíteni az Iszlám Állam állásait a Bagdadtól 140 kilométerre északnyugatra fekvő városban, megkímélve a helyi lakosság életét, minimálisra csökkentve a tikríti infrastruktúrát érő járulékos károkat. Terry szerint a légicsapások révén az iraki erők képesek lesznek legyőzni a terroristákat Tikrít környékén.

A légicsapások megkezdésével egy időben az iraki erők újraindították a két hete elakadt tikríti offenzívájukat, tüzérséggel, aknavetőkkel és rakéta-sorozatvetőkkel lövik a dzsihádisták állásait.

A koalíciós légierő bevetésével Tikrítnél eddig messze a legnagyobb mértékű együttműködés jött létre a terroristák ellen harcoló iraki erők, az Irán által támogatott iraki síita félkatonai szervezetek, az ugyancsak helyszínen lévő iráni tanácsadók, valamint az Egyesült Államok és szövetségesei között. A brit hírügynökség úgy fogalmaz, hogy a tikríti légi hadjárattal, “új fejezet” kezdődött az Iszlám Állam elleni háborúban.

Az Egyesült Államok mindeddig nem játszott szerepet a tikríti offenzívában, és csak felderítő gépeket küldött a harcok térségébe. Amerikai katonai szakértők szerint Tikrít, Szaddám Huszein néhai diktátor szülővárosa olyan próbaterep, amelyen az iraki hadsereggel szövetséges, Irán által kiképezett és felfegyverzett síita harcosok bizonyíthatják megbízhatóságukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik